fejlesztés

2017.08.15. 12:56

Római kori villát újítanak fel Nemesvámoson

A különleges kiállítóhely egyedülálló módon mutatja be egy római kori villagazdaság mindennapjait.

Felújítják a Magyar Nemzeti Múzeumhoz (MNM) tartozó nemesvámosi Villa Romana Balácát a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett határozat szerint.

A római kori villagazdaság és romkert területén állagvédelmi, kárelhárítási és közmű-korszerűsítési munkálatokat fognak végezni, ehhez idén 29,6 millió forint kiegészítő forrás biztosít a kormány. Ugyancsak erre a célra 2018-ban 90,4 millió forintot különítenek el a központi költségvetésből. A munkálatok elvégzésének határideje 2018. szeptember 30., felelőse az emberi erőforrások minisztere.

A különleges épület első falmaradványait és falfestménytöredékeit 1904-ben találták meg szántást végző cselédek a veszprémi káptalan Vámos község határában levő balácapusztai földjén. A romkertet a következő évtizedekben fokozatosan feltárták, majd kiállítóhellyé fejlesztették, a legutóbbi nagyobb beruházás 2010-2012 között történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!