abszolút rekord

2018.08.24. 19:10

Senki nem játszott annyi szerepet az operában, mint Plácido Domingo

A salzburgi fesztiválon ünnepelte csütörtökön Plácido Domingo spanyol sztártenor pályafutása 150. szerepét Bizet Gyöngyhalászok című operájának koncertváltozatában.

Spanish tenor Placido Domingo performs during a gala-concert dedicated to the Russia 2018 World Cup football tournament at Red Square in Moscow on June 13, 2018. / AFP PHOTO / POOL / Sergei CHIRIKOV

A nagyszerű tenor, Enrico Caruso életében 60 szerepet, a legendás díva, Maria Callas úgy ötvenet, Renée Fleming, napjaink sztárszopránja pedig eddig 55 szerepet énekelt. Plácido Domingo tehát 150 szerepével abszolút rekordot állított fel az opera világában.

„Ha az ember végignéz a műfaj történetének énekesein, magáért beszél. Ha van óriás ebben az ágazatban, akkor az minden kétséget kizáróan Plácido Domingo”

- jelentette ki Joseph Volpe, a New York-i Metropolitan Opera korábbi vezérigazgatója.

A 77 éves Domingo az elmúlt hat évtizedben több mint 3600-szor lépett fel, száznál is több albumot jelentetett meg, és kilenc Grammy-díjat kapott. A népszerű három tenor egyike, aki olyan sorozatokban is megjelent, mint a Simpson család vagy a Szezám utca.

Repertoárját folyamatosan bővíti, hangjának változásával újabb szerepeket játszik, de zenekari igazgatóként és kulturális menedzserként is elismerést vívott ki.

A salzburgi közönség csütörtökön hatalmas tapssal köszöntötte a művészt, aki Zurga szerepét énekelte a Gyöngyhalászokból.

„Boldoggá teszi, hogy még mindig új szerepet játszhat ebben a korban” – mondta el Domingo szóvivője pénteken az osztrák médiának. Hozzáfűzte, hogy a művész még nagyon sok dolgot tervez, és „amíg jól énekel, nincs rá oka, hogy abbahagyja”.

Domingo csak a bécsi operaházban 253 alkalommal, ebből 13-szor premieren, lépett fel énekesként vagy karmesterként, összesen félmillió néző előtt és 85 órányi tapsot aratva.

Borítókép: AFP PHOTO / POOL / Sergei CHIRIKOV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!