furcsa döntés

2019.05.30. 10:48

Svájc nem adja vissza a Leonardonak tulajdonított női portrét

Vitatott, hogy a 61-szer 46,5 centiméteres olajfestmény valóban a reneszánsz mester munkája-e, amelyet évszázadok óta elveszettnek hittek.

Svájc nem ad vissza Olaszországnak egy 16. századi női portrét, amelyet többen Leonardo da Vinci egy évszázadok óta elveszettnek hitt, felbecsülhetetlen értékű festményének tartanak.

Az Isabella d'Este portréja című olajképet 2015 februárjában foglalták le egy luganói bank széfjében a svájci hatóságok az olasz hatóságok kérésére, amelyek szerint a műkincset az olasz törvények megsértésével vitték ki az országból.

A legfelsőbb bíróság funkcióját betöltő Svájci Szövetségi Törvényszék szerdán úgy foglalt állást, hogy a hajdan 95 millió euróért eladásra kínált képet nem kell visszaadni Olaszországnak, mert a festmény nem a svájci törvények megsértésével került Luganóba.

Vitatott, hogy a 61-szer 46,5 centiméteres olajfestmény valóban a reneszánsz mester munkája-e, az eredetiséget azt követően ígérték megállapítani az olasz hatóságok, hogy a kép visszakerült Olaszországba.

A svájci bírósági döntés megnyitja az utat az előtt, hogy a festmény visszakerüljön az azt eladatni akaró olasz nőhöz, a pesarói Emidia Cecchinihez, akit az olasz hatóságok már elítéltek két másik személlyel együtt a festmény illegális kivitelében játszott szerepéért.

Emidia Cecchini azt állítja, hogy a festmény egy évszázadon át Svájcban volt, ahova hajdan ott élő rokonai vitték. A kép létezéséről 2013-ban szereztek tudomást az olasz hatóságok, amikor felbukkant egy ügyvéd azzal a megbízással, hogy legkevesebb 95 millió euróért keressen rá vevőt.

A nyomozás során fény derült arra, hogy a festményt a megfelelő papírok nélkül külföldre vitték. A mű akkor már Svájcban volt, de eltűnt a hatóságok látóköréből, és nem is bukkantak a nyomára egészen 2014 nyaráig. Akkor állítólag 120 millió euróért (37,12 milliárd forintért) próbálták értékesíteni.

A Leonardónak tulajdonított alkotás Isabella d'Este márkinét, korának egyik leghíresebb nőjét, a kulturális és a politikai élet kiemelkedő alakját ábrázolja. Az asszonyt Tiziano is megfestette.

A festmény feltűnően hasonlít Leonardo egy szénrajzára, amelyet a párizsi Louvre-ban őriznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!