sajtótájékoztató

2019.06.18. 17:15

Színes programok lesznek Egerben a Múzeumok Éjszakáján

A Varázstorony is várja az érdeklődőket.

Sz. K.

Ismét érdemes lesz ellátogatni az eseményre Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Idén is érdekes programokkal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakáján, melynek eseményeiről sajtótájékoztatón számolt be Petneházi-Halász Noémi kommunikációs-, művészeti- és sajtóreferens a Dobó-bástyában kedden. A szombati rendezvény állandó eleme a máglyagyújtás, amit a Lobbanáspont Tűzzsonglőr Csapat produkciója előz meg, majd a Kurul Dobosok koncertje követ. Bemutatják a Dobó István Vármúzeum szakmai eredményeit, s a vendégek kurátori tárlatvezetésekkel ismerhetik meg a kiállításokat.

Kiemelt programelem az In Honorem Dei – Noszvaj község egykori középkori református és festett kazettás famennyezete című kötet bemutatója, ami este nyolckor lesz a Gótikus Palota emeletén.

Csak ezen az éjszakán lesz megtekinthető az a minikiállítás, amely különleges régészeti leleteket mutat be. Igazi csemegének ígérkezik a Vármúzeum élő történelmi bemutatója is, valamint a Palotaudvaron helyi kézművesek várják majd az érdeklődőket.

Az Egri Vitézlő Oskola vitézei is történelmi élőképpel és fegyverbemutatókkal színesítik a programot, továbbá sötétedés után a Kaptárkő Egyesület és a Magyar Csillagászati Egyesület Egri Helyi Csoportjának segítségével megtudhatják a résztvevők a nyár legrövidebb éjszakájának titkait. Végül egy gyertyafényes Litera Túrával ér véget az este a Gárdonyi Géza Emlékházban A tűzben történetek vannak. – Gárdonyi titkai címmel. Az este kiemelt programeleme lesz az exkluzív fáklyás történelmi séta a Kazamatában, az Egri Vár vitézeivel. A programok, s kiállítások 18 órától ingyenesek lesznek.

A Varázstorony is várja az érdeklődőket szombaton reggel fél tíztől egészen este 11 óráig. A látogatók egyebek mellett megismerhetik az űrkutatás szerepét a Naprendszer megismerésében, interaktív tárlatvezetéseken, illetve távcsöves észleléseken vehetnek részt.

Ismét éjszakába nyúló programokkal várják az érdeklődőket Fotó: Korsós Viktor/Heves Megyei Hírlap

Ezentúl az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához. Délután öt órától tárlatvezetéseket tartanak a Palotában, hét órától dr. Löffler Erzsébet tart előadást egy közép-európai festőről, fél kilenctől pedig Köves-Kárai Petra, a liturgikus ötvöskincsekről beszél.

A Tittel Pál Könyvtárban ugyancsak remek programokkal várják a kicsiket és a nagyokat. Egyebek között lesznek zenész műsorok, diafilmeken mutatnak be klasszikus meséket, de a kézműves foglalkozások között is lehet válogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!