segítség

2019.05.24. 22:01

Tanáraik tartják a lelket a Kamara Virtuózokban

A verseny egyre élesebb, a pénteki adásban még öten léptek színpadra a kamaraegyüttesek közül, de a következő héten már csak négyüknek lesz lehetősége. Nem csoda, hogy a zenészeknek nagyobb szüksége van lelki támaszra, mint korábban bármikor…

Forrás: Kaszner Nikolett_MTVA

A Kamara Virtuózokban eredetileg nyolc együttes indult, de minden adásban el kellett búcsúzni egy-egy zenekartól. Így váltak meg a Custos Consorttól, a Harmónia Utasoktól és a Pontasto Gitárkvartettől.

Aki kiesik, az nem esik ki igazán, csak nem jön velünk tovább

– próbálta korábban enyhíteni a feszültséget Várdai István Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, a zsűri tagja.

Bárhogy is fogalmazzák azonban, a résztvevők nyilvánvalóan győzni szeretnének, de minél kevesebben vannak, annál nehezebb lelkileg a feladat.

Az Aeris Brass Quintettet például Adamik Gábor felkészítő tanár látogatta meg, és rávette őket a próbán, hogy állva zenéljenek, ahogyan Várdai István már hosszú ideje kéri tőlük.

A fiúkat fekvőtámaszozni parancsolta, majd légzőgyakorlatokat csináltatott velük és közben megállás nélkül biztatta őket.

Rájuk fért, hiszen még soha nem koncerteztek állva, de a legutóbbi műsorban ezt is kipróbálták, nagy sikerrel.

A Flautica bűbájos fuvolásait Cseri Gyöngyi tanárnő támogatta lelkileg, dicsérte, ölelte őket az adás előtti héten és nem is eredménytelenül: Kesselyák Gergely Liszt Ferenc-díjas karmester szerint a lányok úgy zenéltek, mintha a négy hangszeren egy ember játszott volna.

Sárközy Lajost és Zenekarát idősebb Sárközy Lajos biztatta még a fellépés előtt, míg a TanBorEn Trió nagy vállalást tett: egyikük barátjának, Hodován Milánnak a zeneművével, a Lychee-vel léptek fel.

Hogy miért lett ez a címe? Tolmácsolnám a zeneszerző úr szavait: jól nézett ki leírva és nem jutott jobb az eszébe, mint a gyümölcs neve

– mosolygott Tóth Levente.

Nekik szerencsét hozott a bátorság, hiszen megkapták Kesselyák Gergelytől a védettséget jelentő hegedűt – a Kamara Virtuózok történetének során egyébként már másodszor!

Fotó: Seven Sax zenekar
Forrás: Kaszner Nikolett_MTVA

A héten a Seven Sax együttesnek kellett elbúcsúznia a műsortól, ami június 7-ig péntek esténként fél nyolctól látható a Duna Televízió és a Duna World műsorán.

Borítókép: a TanBorEn Trió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában