Amszterdamban

2019.04.17. 12:00

Tizenhat éve ellopott Van Gogh-festményeket állítottak ki újra

A maffiától megmenekült alkotásokat restaurálták, így újra eredeti szépségükben lehet őket megcsodálni.

Amszterdam, 2019. április 16. Axel Rüger, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója (j) beszél Vincent Van Gogh holland mester 1882-ben festett Zeegezicht bij Scheveningen (b) és az 1884-ben készített Hervormde Kerk te Nuenen címû festményeivel a múzeumban tartott sajtótájékoztatón 2019. április 16-án. A múzeumból 2002-ben ellopott képeket 2016-ban találta meg az olasz rendõrség a nápolyi maffia, a camorra egyik klánjánál végrehajtott rajtaütésnél. MTI/AP/Peter Dejong

Forrás: MTI/AP

Fotó: Peter Dejong

Komplett restaurálás után újra látható szerdától az amszterdami Vincent Van Gogh Múzeumban a holland festőnek azt a két festménye, amelyet 16 éve loptak el a múzeumból és három éve találtak meg Olaszországban egy maffiarejtekhelyen.

A restaurátorok „fantasztikus munkát végeztek, a festményeket immár teljes pompájukban lehet újra megcsodálni” – mondta Axel Rüger, a múzeum igazgatója, amikor kedden bejelentette, hogy a sikeresen visszaszerzett műalkotások újra szerepelnek az állandó tárlaton.

Fotó: Jeroen Jumelet / AFP/ANP

A festmények egyike, az 1882-ben készült Zeegezicht bij Scheveningen egy tengeri tájképet ábrázol Scheveningennél, a másikon, a Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen című, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható.

A tengeri tájkép megrongálódott a lopás során, bal alsó sarkából egy egész darab hiányzott. A nueneni református templom kijáratát ábrázoló festménynek gyakorlatilag nem esett baja, ám a restaurátoroknak el kellett távolítaniuk róla egy megsárgult régi lakkréteget, amelyet valószínűleg még maga Van Gogh vitt fel a képre. A festmények új keretet is kaptak, mert a régiek elvesztek, míg a képek a tolvajok birtokában voltak.

A tolvajok 2002-ben egy közönséges létrán másztak fel a világhírű múzeum tetejére, ahonnét kötélen ereszkedtek le a szigorúan őrzött kiállítótermekbe.

A festmények lopás utáni sorsát továbbra is homály övezi. A tolvajok annak idején éjszaka hatoltak be a múzeumba, és a fő kiállítóteremből vitték el a két festményt, ahol Van Gogh-művek tucatjai láthatók. A tettesek a mai napig nem vallottak arról, hogy mit kezdtek a képekkel a betörés után.

A két Van Gogh-festmény eltűnését a 10 legjelentősebb műkincslopási bűnügy között tartotta számon az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

Borítókép: Jobbra Axel Rüger, az amszterdami Van Gogh Múzeum igazgatója

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!