muzsika és áhitat

2019.05.23. 10:30

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált

A három nap során számos műfajból lesznek fellépők, láthatók és hallhatók nép- és világzenei produkciók, kórusok is

Budapest, 2017. február 11. A Sebõ Együttes tagjai, Perger László, Soós Réka, Tímár Sára, Sebõ Ferenc és Barvich Iván (b-j) a 70. születésnapját ünneplõ Sebõ Ferenc zeneszerzõ, zenetudós, elõadómûvész gálakoncertjén a Mûvészetek Palotájában 2017. február 11-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Immár tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Református Zenei Fesztivált a fővárosban. A május 24-én pénteken kezdődő háromnapos eseménysorozat több helyszínen zajlik, a központ a Bakáts téren lesz.

„Ökumenikus alkalomról van szó, amely a fellépők és a közönség tekintetében egyaránt nyitott.

A református egyháznak olyan hatalmas kultúrája és fontos társadalmi szerepe van, amit érdemes megmutatni.

A református intézményrendszer műhelyei mellett mindig vannak profi fellépők is” – mondta Böszörményi Gergely főszervező, a Magyar Örökség és Európa Egyesület elnöke, aki csütörtökön az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsora közös vendége volt.

Mint kiemelte, a fesztiválon koncertet ad mások mellett a

Vujicsics Együttes, a Sebő-együttes, a Kaláka, a Makám, Fassang László és a Fölszállott a páva ifjú tehetségei.

Utóbbiak pénteken 16 órától adnak másfél órás koncertet a Bakáts téren.

„A három nap során számos műfajból lesznek fellépők, láthatók és hallhatók nép- és világzenei produkciók, kórusok is. Az egyik kórustalálkozót a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday utcai székházának dísztermében tartják szombaton 10 órától, ezen nyolc kórus vesz részt, iskolai, gyülekezeti és városi kórusok, köztük egy negyven fős kínai protestáns kórus” – ismertette a főszervező.

A másik kórusesemény szombaton 18 órakor lesz, a Nemzeti Múzeum lépcsőjén lép fel az ökumenikus fesztiválkórus; lesz zsoltáréneklés, Kossuth-nóta és elhangzik a Szózat is.

A pénteki nyitónapon este zsoltáros fáklyás menet vonul végig a Ráday utcán és 22 órakor érkezik a Kálvin téri református templomba, ahol egy késő esti zenés áhítatot tartanak.

Az Unitárius Templomban barokk estet ad Dinnyés Soma, és lesz program a Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégiumban is.

„Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetéseket is hallgathatnak a hitről, az összetartásról, a nemzetünkről. Pénteken Bogár László professzorral találkozhatnak, szombaton Szigeti Gábor író hozza el a Márai-szalont borkóstolóval, zsíroskenyérrel és hagymával, vasárnap Bagdy Emőke pszichológus a vendég.

A fesztivál a zenei programok mellett gasztronómiai kínálattal és vásári termékekkel is várja az érdeklődőket a Bakáts téren” – mondta Böszörményi Gergely.

Borítókép: illusztráció: a Sebő Együttes tagjai, Perger László, Soós Réka, Tímár Sára, Sebő Ferenc és Barvich Iván (b-j) a 70. születésnapját ünneplő Sebő Ferenc zeneszerző, zenetudós, előadóművész gálakoncertjén a Művészetek Palotájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában