eger

2019.03.21. 19:16

Tortával, borral ünnepeltek: két éve hungarikum az Egri Bikavér – Videókkal

A hazaszeretet dicsőséges helyszínén két éve a Hungarikum Bizottság döntése alapján hungarikum lett a leghíresebb magyar vörösbor, a világhírű Egri Bikavér – erre emlékeztek most a megyeszékhelyen.

Molnár Helga

A torta sem hiányozhatott az ünnepről Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

Ezt az évfordulót ünnepelték meg csütörtökön az Egri várban, borral, tortával valamint remek hangulattal. A program 15 óra 52 perckor díszlövéssel kezdődött, majd az egri vitézek felvonulásával folytatódott. A születésnapon résztvevők kedvéért 16 óra 58 perckor újra eldördült a szakállas puska, majd a megyeszékhely polgármestere köszöntötte az ünneplőket és természetesen az „ünnepeltet”, az első eredetvédett hazai bort.

– Az emberiség illetve a magyar nép történelemében is a jeles események sokszor valamilyen módon összefüggésbe kerültek a borral. Ez a nedű ugyanis mindig is fontos szerepet játszott az életben – ezekkel a szavakkal kezdte beszédét Habis László. – A bor egyszerre ősi és modern ital, hiszen változnak az ízlések, a szokások, a technológiai felfogások, adott esetben a borkészítés filozófiája, de a borfogyasztás vissza-visszatérő érték, szokás az életünkben – tette hozzá.

Szavai szerint a bor különleges ajándéka a Jóistennek, a nehéz és örömteli pillanatokban is része lehet mindennapjainknak.

– A bor átölelhet, dédelgethet, valamint megaranyozhatja a hétköznapokat s az ünnepeket. Ez ma egy ünnep, egy születésnap. Két évvel ezelőtt itt ülésezett a Hungarikum Bizottság, és számomra felejthetetlen élmény volt, amikor a szakemberek meghozták azt a hallatlanul fontos döntést, hogy a vörösborok közül elsőként az Egri Bikavért emelik hungarikum rangra – hangsúlyozta a város első embere. Beszéde végén köszönetét fejezte ki a szőlő- és bortermelőknek és a borfogyasztóknak egyaránt.

Ezt követően Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke kért szót.

– Örömömre szolgál, hogy ilyen sokan ünnepelnek velünk. Megkérdezték már tőlem néhányszor, miért olyan fontos, hogy hungarikum lett az Egri Bikavér. Elsősorban a magyarságunk miatt, hiszen nagyon büszkék lehetünk arra, hogy elődeink ezelőtt száz évvel megalkották ezt a borfajtát – így nyitotta beszédét az elnök. Ez a bor ma is az egyik legismertebb márka, s a legnagyobb mennyiségben értékesített borfajta, hívta fel a figyelmet.

A torta sem hiányozhatott az ünnepről Fotó: Nemes Róbert/Heves Megyei Hírlap

– Másodsorban azért fontos, mert a világ szőlő-és bortermelése rohamléptekkel fejlődik, és ebből a hatalmas konkurenciából valahogyan ki kell emelkedni. Ennek az egyik eszköze a hungarikum elismerés, mert ezzel egy szűk, nívós körbe került be a borvidékünk zászlóshajója – mondta Pál Sándor.

A rendezvény végén, ahogy az egy születésnaphoz illik, az Eger környéki borászok által felajánlott legjobb Egri Bikavéreket kóstolhatták meg az érdeklődők, hozzá pedig egy különleges, Egri Bikavérrel készült tortát ehettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában