Kamarazenei hangzás

2020.02.12. 15:44

Új lemezt készített Herczku Ági és a Banda

Kamara címmel új lemezt készített Herczku Ági és a Banda. Friss anyagára a hazai világzenei színtér sokoldalú szereplője a Kárpát-medence és a Balkán dalaiból válogatott tízet.

Budapest, 2018. május 7. Herczku Ágnes énekesnõ interjút ad a Magyar Távirati Iroda újságírójának a Fonó Budai Zeneházban 2018. április 20-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Az egyik legszínesebb lemezünk lett, ha azt nézzük, hányféle nemzetiség dala került rá, hiszen szerepel rajta magyar, szlovák, horvát és bolgár eredetű is. Az anyag hangzásában a barokk vonószene, a dinamikus és lírai többszólamúság a fő vonulat

mondta Herczku Ági.

Az énekesnő elmondta: mindig úgy alakítják ki a megszólalást és a koncepciót Nikola Parovval, a formáció zenei mindenesével, hogy ha megszületik egy új ötlet és abból egy dal kerekedik, akkor azt először koncerteken tesztelik. A szűrőn azok az összeállítások maradnak fenn, amelyek kiállják a többszöri élő előadás próbáját.

Bizonyos dalok folyamatos mutáción mennek keresztül, a végén a legjobbak, a legéletképesebbek maradnak meg, ezeket tesszük fel az aktuális lemezünkre

jegyezte meg Herczku Ági.

Mint Nikola Parov fogalmazott, nagyon ritkán állnak elő új darabbal, de amikor az megvan, azt akár tíz éven át repertoáron tartják.

Mert kivárjuk azt a folyamatot, amíg összeáll.

Nikola Parov kitért arra, hogy a magyar vonószene alapja a barokk zene, innen eredeztethető a temperált hangsor, a harmóniák, a tiszta hármas hangzatok vagy a moll dallam dúros, lezáró akkordja.

Herczku Ági kiemelte: a hangszerelésben nagy szabadságot ad számukra, hogy Nikola több hangszeren is tud muzsikálni, tehát adott esetben előbb nickelharpán, buzukin, majd hegedűn is feljátszhatja a dalt.

A lemezen hallható számok egy része így természetesen gazdagabban van hangszerelve, mint ahogy az a koncerteken hallható.

A lemez egyik kiemelkedő felvétele az Izlele című bolgár dallam, amelyet a koncerteken Nikola Parov egy szál rodopei dudán kísér. Szintén bolgár a Tücsöklakodalmat elmesélő Brmbrnatrnka, a szégyenbe esett lányról szóló híres Angoli Borbála ballada a lemezen Boriazangoli címmel szerepel.

2016-ban történt, hogy Kocsis Zoltán betegsége miatt már nem tudott elutazni a Nemzeti Filharmonikusokkal Sanghajba, helyette Kovács János vezényelt. A koncertre a Muzsikás együttest is meghívták, általuk pedig engem is. Ott adtam elő az Angoli Borbála a cappella összeállítást, ebből írt mostanra Nikola gyönyörű drámai változatot, amelyet a tavaly elhunyt koreográfus, rendező, táncpedagógus, Foltin Jolán emlékére ajánlottunk

idézte fel Herczku Ági.

A Bandában az énekesnő gardonozott is, Fekete Márton kontrán, Hegedűs Máté és Pálházi Bence hegedűn, Herédi Zsombor harmonikán, Molnár Péter bőgőn, Nikola Parov pedig minden máson játszott.

A Fonó Budai Zeneház gondozásában megjelent Kamara című CD-n vendégként közreműködött Bognár Szilvia, aki négy dalban vokálozik: Herczku Ági és Bognár Szilvia Szalóki Ágival hármasban 2007-ben sikeres lemezt készített Szájról szájra címmel. Szintén játszott az albumon Kuczera Barbara (a Makám hegedűse), illetve a Góbé zenekarból ismert Vizeli Máté (brácsa, hegedű), ők a vonós kamarahangzást erősítették.

Herczku Ági legutóbb 2018-ban autentikus népzenei anyaggal jelentkezett Hozomány címmel, amely mezőségi, visai dallamokra épült.

A sorozat következő darabja kalotaszegi muzsika lesz Magyarvistáról. Továbbra is koncertezik a Nikola Parov Quartet, amely kiséé eltérő hangszerelésben, levegősebben adja elő a Banda által is játszott darabokat.

Borítókép: Herczku Ágnes énekesnő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában