Az értékőrzés ünnepe

2018.05.09. 13:20

Vasárnap lesz a Múzeumok Majálisa

Összesen hetven múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze május 13-án vasárnap a Magyar Nemzeti Múzeumban a 23. Múzeumok Majálisára.

Budapest, 2014. mjus 17. rdekldk a Mzeumok Majlisa rendezvnyen a Magyar Nemzeti Mzeum kertjben, 2014. mjus 17-n. MTI Fot: Mohai Balzs

Fotó: Mohai Balázs

Varga Benedek, az MNM főigazgatója a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy mivel az esemény hagyományos helyszínén, a Múzeumkertben munkálatok zajlanak, a fesztivál ezért idén beköltözik a múzeum épületébe, ahol különleges programokkal várják a látogatókat – írja az MTI. A fesztiválra az egész országból, illetve a határon túli magyar közösségekből is érkeznek majd múzeumi szakemberek, de az ingyenes majálison különleges tárlatvezetésekkel, gasztronómiai kóstolókkal és koncertekkel is várják az érdeklődőket.

A Múzeumok Majálisa fő témái idén a Családok éve, a Közösségek Hete, valamint kapcsolódik a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa, az ICOM aktuális jelmondatához is, mely így hangzik: Múzeumok hiperhálózata – Új megközelítés, új közönség. Utóbbi gondolat a múzeumok kapcsolati hálójára, társadalmi tőkéjére, közösségi munkájára hívja fel a figyelmet, a Családok évében való aktív részvétel pedig tovább erősíti a Majális eddigi, szülőket, gyerekeket, nagyszülőket kiemelten megszólító hagyományát – foglalta össze a főigazgató.

A Múzeum-zugoly és a Lapidárium szakmai előadásoknak, kerekasztal-beszélgetéseknek lesz a színhelye. A Műtárgysétányon az MNM állandó kiállításaiban betűk szólítják meg a látogatókat, a Tudássétányon pedig mindenki tesztelheti saját tudását.

A rendezvényen átadják a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület elismeréseit is. Deme Péter, a társaság ügyvezető elnöke elmondta, hogy Az év múzeuma a kiskunhalasi Thorma János Múzeum lett, Az év kiállítása díjat a Soproni Múzeum Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér című állandó tárlata kapja. Deme Péter a Családok évéhez kapcsolódva felhívta a figyelmet a hajdúnánási Móricz Pál Városi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény kiállítására, amelyet diákok valósítottak meg.

Szily Marianna főszervező elmondta, hogy a Múzeumok Majálisán résztvevő hetven múzeumból harminc az északi és a római udvaron sátrakban várja a közönséget. Vasárnap 11 órától a Hahó Együttes játszik a gyerekeknek, a rendezvény záróeseménye pedig a Balázs Elemér Group koncertje lesz. Részletes program a www.muzeumokmajalisa.hu-n olvasható.

A 23. Múzeumok Majálisának védnöke Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár, valamint Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere.

Borítókép: Érdeklődők a Múzeumok Majálisa rendezvényen 2014-ben. Forrás: MTI / Mohai Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában