Járvány

2020.03.05. 10:26

Veszélybe kerülhet a római Raffaello-kiállítás a járvány miatt

A művész halálának 500. évfordulója alkalmából csütörtökön megnyíló tárlatra már elővételben 70 ezer jegyet adtak el online, de a betegség terjedésével kérdéses, hogy kinyithatnak-e egyáltalán.

Visitors look at the painting "Madonna dell'Impannata" by Renaissance master Raffaello Sanzio da Urbino, known as Raphael, on March 4, 2020, displayed at the exhibition "Raffaello" at the Scuderie del Quirinale in Rome. - The exhibition, marking 500 years since the death of the Italian master, runs from March 5 to June 2, 2020. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

A reneszánsz mester kiállításának otthont adó Scuderie del Quirinale galéria rekordszámú látogatót vár a június 2-ig tartó rendezvényre. Az érdeklődés hatalmas, ám

a szervezők egyelőre nem tudják, hogyan befolyásolja a kiállítás nyitvatartását az új koronavírus-járvány,

amelynek feltartóztatására az olasz kormány már számos drasztikus intézkedést hozott, többek között bejelentették az iskolák átmeneti bezárását.

A kormány egy olyan rendelkezést is fontolóra vett, amely szerint

betiltanák a nyilvános rendezvényeket és elrendelnék, hogy az emberek tartsanak egymástól egyméteres távolságot a közösségi terekben.

Ez pedig a kiállításokat is érintené.

„Szorítunk és imádkozunk, hogy a tervek szerint megtarthassunk a kiállítást” – mondta el a Scuderie galéria egyik vezetője a csütörtöki megnyitó előtt.

A szervezők közölték, hogy korlátozni fogják a látogatók számát a termekben, csökkentendő az új koronavírus terjedésének kockázatát.

Hozzátették,

ha kénytelenek lesznek ideiglenesen bezárni a kiállítást, nem valószínű, hogy meghosszabbíthatják a tárlatot,

amelyhez a világ vezető múzeumai, köztük a párizsi Louvre, a madridi Prado, a londoni National Gallery és a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria adott kölcsön műalkotásokat.

Olaszországban már több mint 2500 koronavírusos beteget tartanak számon, és legalább 79 halálos áldozata volt az elmúlt két hétben a járványnak.

Raffaello 1483-ban született és egy hirtelen betegség következtében 37 évesen hunyt el Rómában. A reneszánsz egyik legnagyobb mestereként tartja számon a művészettörténet.

A római kiállításon nemcsak híres festményei láthatók, hanem nyomatai, szobrai és falikárpitjai is. Emellett archeológia és építészeti munkáit és költészetét is megismerhetik a látogatók. A kiállítás rendezői 204 műalkotást gyűjtöttek össze, amelyből 120 Raffaello műve, a többi pedig olyan korabeli munka, amely a mester korát, a reneszánsz világát segít megérteni.

A firenzei Uffizi képtár igazgatója a kiállítás jelentőségének érzékeltetésére elmondta: nem valószínű, hogy valaha még egyszer ilyen teljes módon lehet bemutatni Raffaello életművét.

Az Uffizi 9 festményt és 40 grafikát adott kölcsön a tárlathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!