korhatáros túra

2019.05.09. 13:00

Vezetett séták indulnak a budai Vár alatti barlangrendszerbe

A több mint három kilométer hosszú barlangrendszert eddig nem lehetett látogatni.

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Borzsák Sarolta, a hétvégén indult túrák egyik vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta, hogy a föld alatti termekben és folyosókon a látogatók megismerhetik, hogyan alakultak át a természetes barlangok labirintusszerű pincékké, és hogyan hasznosították őket például borospinceként, börtönként vagy óvóhelyként.

A Vár alatt sok kisebb barlang létezett, ezeket sokszor kútfúrás közben fedezték fel, majd az üregeket a második világháború idején összekötötték és óvóhelyként hasznosították.

A túra során még több mosdó és zuhanyzó maradványai is láthatók, illetve egy helyszínen összegyűjtötték azokat a csontokat, amelyeket az 1930-as években találtak a barlangrendszer tisztításakor.

A budai Vár alatt található barlang Magyarország talán egyik legrendhagyóbb barlangrendszere. Boltozatát az édesvízi mészkőből kioldódott formák alakították, a látogatók pedig az alatta lévő márgarétegen járnak.

A Szentháromság térről induló, kétórás programot szerdánként és péntekenként szervezik meg, egyszerre legfeljebb 25 ember részvételével, a kirándulás 14 éves kortól ajánlott. A túráról további információk a www.dunaipoly.hu oldalon találhatók.

Az 1997-ben alapított Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike, a fővárostól északra 60 ezer hektárnyi területen, a Pilis és a Börzsöny nagyobb részén, a Duna és az Ipoly folyók között helyezkedik el.

Borítókép: Az 1904-ben Fellner Sándor tervei alapján épült, azóta többször átépített palota, újra átépítés alatt, az I. kerület, Szentháromság téren, balra a Szentháromság oszlop.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában