Szeretetközösség

2019.12.29. 19:21

Wroclawban megkezdődött a 42. európai taizéi ifjúsági találkozó

A rendezvényre 70 országból több mint húszezer 18-35 év közötti fiatal érkezett.

Wroclaw, 2019. december 29. Ételt osztanak a Taizéi Közösség 42. európai ifjúsági találkozója résztvevõinek a lengyelországi Wroc³awban 2019. december 28-án. A rendezvényre 70 országból több mint húszezer 18. és 35. év közötti fiatal érkezett MTI/EPA-PAP/Maciej Kulczynski

Forrás: MTI/EPA-PAP

Fotó: Maciej Kulczynski

A világ hetven országából érkező több mint 20 ezer fiatal részvételével, közös imaesttel megkezdődött szombaton a taizéi ökumenikus vallási közösség 42. európai ifjúsági találkozója a nyugat-lengyelországi Wroclawban.

A január 1-jéig tartó rendezvényt idén a Mindig úton, de nem gyökértelenül mottóval tartják meg. Részt vesznek rajta a lengyelországi keresztény egyházak vezetői és a wroclawi rabbi. A fiatalokat levélben köszöntötte Ferenc pápa, Bertalan konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, Kirill moszkvai pátriárka, valamint Andrzej Duda lengyel elnök.

Ferenc pápa a vendéglátó országról, Szent II. János Pál pápa szülőhazájáról szólva hangsúlyozta: Lengyelország a hitben vetette meg gyökereit, ez tette lehetővé, hogy a lengyelek helytálltak a nagy próbatételekben, a kommunizmus idején, amikor a remény veszni látszott. Azt kívánta a fiataloknak, hogy induljanak el mások felé, legyenek képesek válaszolni a társadalom új kihívásaira, elsősorban azokra a veszélyekre, amelyek közös otthonunkra leselkednek.

A wroclawi családoknál és plébániákon elhelyezett fiatalok öt napon keresztül többnyelvű közös imákon vesznek részt a 20. század elején épített, 2006-ban az UNESCO világörökségi listájára felkerült Centenáriumi Csarnokban, valamint a helyi templomokban. Kisebb csoportokban elmélkednek a hit, a társadalmi élet és a kultúra kérdéseiről is.

Január 31-én este a vendéglátó egyházközségekben a résztvevők a békéért imádkoznak, majd közös imán vesznek részt a Centenáriumi Csarnokban, ahol éjfél után megtartják a hagyományos nemzetek ünnepét, amelynek keretében az egyes országok kultúráját mutatják be.

A franciaországi Taizében működő ökumenikus szerzetesközösség 1978 óta rendez év végi nemzetközi találkozókat a keresztény fiatalok számára, minden évben más városban. Wroclawban erre harmadik alkalommal kerül sor. Otthont adott a rendezvénynek már Poznan és Varsó is. Budapesten 1991-ben és 2001-ben rendezték meg a találkozót.

A svájci református Roger Schütz 1940-ben alapította a taizéi szerzetesközösséget, mely a második világháború során menekülteket, elsősorban zsidókat bújtatott. A közösség célja a kiengesztelődés, a szeretetközösség építése a keresztény egyházak között. Roger testvért 1988-ban a békére nevelés elismeréseként UNESCO-díjjal tüntették ki. 2005-ben ima közben meggyilkolta őt egy zavart elméjű nő, a közösséget azóta a német származású, katolikus Alois testvér vezeti.

A taizéi imaénekek évtizedek során szervesen beépültek több felekezet szertartásaiba, éneklik őket többek között számos katolikus közösségben.

Borítókép: ételt osztanak a Taizéi Közösség 42. európai ifjúsági találkozója résztvevőinek a lengyelországi Wroclawban 2019. december 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!