Lakberendezés

2010.03.08. 10:07

Betonból a Hold

Érdekes formák, lenyűgöző terek Melbourne külvárosában...

Lakáskultúra Online

A fiatal szicíliai építész, Antonino Cardillo neve szakmai körökben senkinek nem ismeretlen: munkái az elmúlt években világszerte komoly sikereket arattak. Hitvallása szerint a történelem a legkomolyabb inspiráció, hiszen emlékek nélkül nem építhetünk a jelennek. Úgy tartja, hogy a jó építész az az elem, amely összehozza az embereket, nem pedig szétválasztja.

Az 1+2 szintes Hold-ház az ausztráliai Melbourne külvárosában áll, betonból készült, és a nem egész 800 négyzetméteres telken összesen 580 négyzetméter életteret kínál a benne lakó családnak.

A falakon és a homlokzaton semmiféle díszítés nincs; a téglalap alakú nagyobb rész elzárja a belátást a külvilág felől, a kert felől nézve pedig az egyszerű formát szinte teljesen háttérbe szorítja az ívesen emelkedő rész – a ház egyszerre hasonlít a hagyományos lakóépületekhez, miközben jelentősen különbözik azoktól. Az ívek és a szögek keveredése belül is megmarad: az egyenes és a görbülő falak és mennyezetek találkozásából belül meglepő terek jöttek létre, de a hatalmas, barlangszerű helyiségekben szinte azt is lehetetlen megállapítani, hol ér véget a hagyományos, és hol kezdődik a különleges....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!