Ádáz licitharc

2017.09.20. 15:02

Rekordösszegért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve

Rekordot jelentő 81 250 dollárért (20,8 millió forint) cserélt gazdát a Harry Potter-sorozat első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve című regény első brit kiadásának egy példánya. Az árverés a dallasi székhelyű Heritage Auctions ritka könyveket felvonultató aukcióján váltott ki izgalmakat.

British writer J.K. Rowling signs copies of "Harry Potter and the Deathly Hallows" for 1600 public schools children at the Kodak Theater in Hollywood 15 October 2007. Rowling is in the US to promote the 7th and last Harry Potter book. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Fotó: AFP

Az első kiadásból mindössze 500 példányt nyomtattak annak idején, ebből 300 nagy-britanniai könyvtárak tulajdonában van.

Az eredeti állapotában, védőborító nélkül árverésre bocsátott J.K. Rowling-regényért ádáz licitharc bontakozott ki a szeptember 14-i aukción, amelyen végül a becsült ár több mint négyszereséért talált új gazdára a különleges tétel és ezzel az 1997-es első brit kiadás legmagasabb áron elkelt példányává vált.

James Gannon, az aukciósház ritka könyvekkel foglalkozó munkatársa szerint a könyvért fizetett 81 250 dollár továbbá „nagy valószínűséggel a legmagasabb ár, amelyet az elmúlt ötven évben kiadott regények egy dedikálatlan példányáért fizettek”. A dallasi aukció teljes bevétele majdnem kétmillió dollár volt.

 A hét kötetből álló Harry Potter-regényfolyamból világszerte 450 millió példány fogyott 6,1 milliárd font értékben, ebből a becslések szerint J.K. Rowlingot 900 millió font jogdíj illethette. A Harry Potter-filmek legalább további 200 millió fonttal gyarapíthatták vagyonát.

 

Borítókép: J.K. Rowling 2007 októberében. / AFP PHOTO / GABRIEL BOUYS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!