álmok tervezője

2018.07.02. 20:24

Christian Dior a brit kultúrára is hatással volt

Az eddigi legnagyobb szabású kiállítást rendezik meg a legendás francia divattervező munkásságáról a londoni Viktória és Albert Múzeumban.

Le couturier français Christian Dior (C) discute en compagnie de deux de ses mannequins avant la présentation de sa derničre collection au Savoy dans le cadre de la semaine de la "Couture Française", le 24 avril 1950.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: PIGISTE

A Christian Dior: Designer of Dreams (Christian Dior: álmok tervezője) című kiállítás visszatekint a Dior-divatház történetére és bemutatja hatását a francia divat világára.

A V&A egy tavaly Párizsban megrendezett kiállítás nyomán szervezi meg saját tárlatát. A francia anyagot egy új szekcióval bővítik, amely Dior brit kultúrára gyakorolt hatásával foglalkozik.

Oriole Cullen, a V&A illetékes igazgatója szerint a kiállítás „a Dior-divatház maradandó hatását és Dior Angliához fűződő kapcsolatait ünnepli majd”.

Dior a brit építészet és kertművészet nagy csodálója volt. A Nagy-Britanniához fűződő kapcsolata a negyvenes évek végén kezdődött, akkor tartotta meg ugyanis első brit divatbemutatóját a Savoy Hotelben.

A múzeum felidézi azt a Dior-bemutatót is, amelyet a divattervező 1954-ben tartott az Oxford melletti Blenheim-palotában.

A kiállításon több mint 500 tárgyat, köztük a tervező vázlatait és divatfotóit is láthatja a közönség. De több mint 200 egyedi ruhakölteményt is bemutatnak, egyebek mellett azt a ruhát is, amelyet Margit hercegnő viselt 21. születésnapján.

A tárlat rendezői arra is kitérnek, hogy Dior követői, mint John Galliano vagy Maria Grazia Chiuri hogyan folytatták a divatcézár örökségét.

A kiállítás 2019. február 2-án nyílik meg és július 14-ig lesz látogatható.

Borítókép: Christian Dior modellekkel 1950. április 24-én

Forrás: AFP/Pigiste

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!