Piszkos és lyukas

2019.10.27. 12:53

Bő 330 ezer dollárért kelt el Kurt Cobain kardigánja

A néhai Kurt Cobain legendás ruhadarabjáért, amelyet 1993-ban viselt az MTV Unplugged koncertjén, 334 ezer dollárt adtak egy New York-i árverésen.

Kurt Cobain egyik utolsó fellépésén Milánóban

Forrás: Shutterstock

Fotó: Fabio Diena

A sötét foltokkal szennyezett, cigarettacsikkek által lyuggatott, olajzöld kardigánt Cobain fellépése óta soha nem mosták ki.

Eladója, Garrett Keltjian, a Forty7 Motorsports cég tulajdonosa négy éve vásárolta 137 ezer dollárért.

A New York-i Hard Rock Cafeban rendezett kétnapos rocktörténeti árverés szervezője, a Juliens Aukciósház „a zenetörténet egyik leghíresebb pulóverének” nevezte Cobain ruhadarabját. „Ez a kardigán az általa valaha hordott öltözék Szent Grálja” – hangoztatta Dareen Julien, az aukciósház vezetője.

Az ominózus ruhadarab az árverés előtt
Fotó: Johannes Eisele / AFP

Az MTV zenei csatorna 1989-ben kezdte el Unplugged koncertsorozatát. Cobain koncertjét a Nirvanával alig hat hónappal az előtt vette fel, hogy a zenész 27 évesen öngyilkosságot követett el. A koncertet már posztumusz sugározták.

Cobain balkezes Fender Mustang gitárja szintén az árverés tételei között volt, egy gyűjtő 340 ezer dollárt ((hozzávetőleg 100 millió forintot) fizetett a hangszerért.

Borítóképünkön Kurt Cobain egyik utolsó fellépésén Milánóban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!