tények

2020.08.29. 09:12

Jogszerű volt Roman Polanski kizárása az amerikai filmakadémiából

A rendező 2019 áprilisában nyújtott be keresetet azzal az indokkal, hogy az akadémia nem a protokoll szerint járt el, amikor kizárta soraiból.

French-Polish director Roman Polanski stands on the red carpet of the 45th Deauville US Film Festival, in Deauville, northern France on September 7, 2019. (Photo by Lou BENOIST / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lou BENOIST

Roman Polanskinak nem sikerült jogi úton érvényteleníttetnie kizárását az amerikai filmakadémiából. Egy Los Angeles-i bíró kedden úgy döntött, indokolt volt az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) 2018-as döntése, mellyel kizárta soraiból a szexuális zaklatás vétségében bűnösnek talált sztárrendezőt.

A döntést alátámasztották a tények, nem „önkényes” volt – közölte Mary Strobel bíró.

Kalifornia államban 2019 áprilisában nyújtott be keresetet Polanski azzal az indokkal, hogy az akadémia nem a protokoll szerint járt el, amikor kizárta soraiból. Az Oscar-díjas filmrendező kizárásának visszavonását, valamint a kereset benyújtásával járó összes költség fedezését kérte az akadémiától.

Az Oscar-díjak odaítéléséről döntő testület igazgatósága 2018 májusában döntött a szexuális erőszakban bűnösnek talált tagjai, Bill Cosby komikus és Roman Polanski kizárásáról. Polanski már korábban elismerte, hogy 1977-ben megerőszakolt egy 13 éves lányt. Emiatt börtönben is töltött 42 napot, de végül megszökött az Egyesült Államokból, ahol azóta is elfogatóparancs van érvényben ellene.

A 87 éves Polanski azóta nem tért vissza az Egyesült Államokba, holott 2003-ban A zongorista című filmjéért megkapta az Oscar-díjat, ám a díjátadón, amelynek közönsége felállva tapsolta meg sikerét, nem lehetett jelen. A rendező számos alkalommal kérte ügye felülvizsgálatát, egykori áldozata is többször leszögezte, hogy nem szeretné Polanski elítélését és támogatta az ügy lezárását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!