Egyre többet tudunk róla

2021.12.02. 06:30

Régebben jelenhetett meg a gyilkos omikron-variáns, mint bárki sejtette

A koronavírus szupervariánsától retteg jelenleg mindenki: nem alaptalanul. A szakértők több elméletet is felállítottak, miképp alakulhatott ki.

Noha pár hónappal ezelőtt még a delta-variáns kifejezést ízlelgettük, mára új covid-mutációt kell megjegyeznünk. A rettegett omikronban 50 mutáció van az eredeti vírushoz képest – amelyekből 32 a tüskefehérjéket érinti. Összehasonlításképp a deltában mindössze nyolc.

De honnan ered ez a variáns és miképp alakul ki? Noha hivatalosan a Dél-afrikai Köztársaságból jelentették először novemberben, friss hírek szerint – még ugyanabban a hónapban, de korábban – Hollandiában is jelen volt. A szakértők szerint azonban jóval korábbra, nagy valószínűséggel szeptember végére-október elejére tehető a megjelenése.

Így alakulhatott ki az omikron-variáns

A tudósok több lehetséges elméletet dolgoztak ki az omikron eredetére vonatkozólag.

1. Immunhiányos beteg volt a forrás

Az első elmélet szerint a variáns immunhiányos betegekben alakulhatott ki. A legyengült immunrendszerben az antitestek nem tudják legyőzni a fertőzést, így annak van ideje és lehetősége alkalmazkodni, mutálódni, fejlődni.

2. Állati közvetítéssel mutálódott

Noha ez a legkevésbé valószínű elmélet, mégsem elvetendő: az állatokról emberre áttérő koronavírus visszaugorhatott az állati gazdatestekre, majd onnan ismét az emberire. Noha ezen eseménysor esélye a legkisebb, megmagyarázná, miért ilyen sok a mutáció az omikronban – írja a Yahoo News oldala alapján a Bors.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!