Elsöprő erő

2021.12.18. 17:05

Sci-fibe illő lézerfegyvert teszteltek, döbbenetes, mire képes (videó)

Iszlamisták fenyegetőzései miatt sütötték el a lézerfegyver-demonstrátornak nevezett ágyút.

Úgynevezett szilárdtest-lézerrel semmisítettek meg egy mozgó hajót az Egyesült Államok haditengerészetének katonái a Kelet-Afrikát és az Arab-félszigetet elválasztó Ádeni-öbölben. A helyszínválasztás nem volt véletlen az amerikaiak részéről: a térségben rendkívül megszaporodtak az Irán által támogatott jemeni iszlamista lázadók robbanóanyaggal megpakolt, távolról irányítható hajóinak támadáskísérletei – írja a New York Post internetes kiadása.

A hivatalosan lézerfegyver-demonstrátornak (Technology Maturation Laser Weapon System Demonstrator, LWSD) nevezett eszközt a USS Portland (LPD-27) cirkáló hajóról próbálták ki kedden.

„A bemutató során a Portland fedélzetén lévő szilárdtest lézer sikeresen megtámadott egy statikus felszíni kiképzési célpontot” – áll az amerikai haditengerészet közleményében.

A hadihajóra szerelt lézerfegyvert először 2020 májusában tesztelték, ekkor egy repülő drónt sikerült megsemmisíteni vele a Csendes-óceán déli részén. Erről a tesztről egy látványos videót is közzétettek a US Navy hivatalos Twitter-oldalán.

Az amerikai haditengerészet egyébként már az 1960-as évek óta fejleszt irányított energianyalábbal működő (directed-energy weapons, DEW) fegyvereket. Nagyon leegyszerűsítve ezek olyan elektromágneses rendszerek, amelyek képesek a kémiai vagy elektromos energiát sugárzott energiává alakítani, így képesek fizikai károkat okozni a célpontokban.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!