Elképesztő

2022.01.26. 12:00

Elárulta a NASA, mi rejtőzik a Halálcsillag mélyén

Az amerikai űrkutatás Cassini szondája furcsa imbolygást észlelt a Mimas hold forgásában, ami arra utalhat, hogy rejtett óceán bújhat meg a felszíne alatt.

Sokak számára már az is újdonság lehet, hogy a Szaturnusznak vannak holdjai, az viszont egyenesen megdöbbentő, hogy közülük a hetedik, a Mimas óceánt rejthet a felszín alatt. A kutatók szerint ez akár a lehetséges élet további kutatását is elősegítheti a Naprendszerben - írja a Bors. 

 

A Szaturnusz legbelső holdjának híres ismertetőjegye a hatalmas, 130 kilométer széles Herschel-kráter, amely miatt az égitest hasonlít a Star Wars Halálcsillagához, innen kapta becenevét.

 

A kutatók szerint, amennyiben a feltevés igaz, a Mimas egy teljesen új típusú világot rejt. Az óceán felfedezése pedig azt jelentené, hogy a víz, valamint az általa fenntartott lehetséges élet sokkal nagyobb mennyiségben fordulhat elő a Naprendszerben, mint az először gondolták.

„Ha a Mimasnak van óceánja, akkor az olyan óceáni világok új osztályát képviseli, amelyek felszíne nem árulja el az óceán létezését” – magyarázta a tanulmány egyik szerzője, Alyssa Rhoden.

A kutatók tanulmányozzák a Mimas óceántartó képességét, amivel jobban megismerhetik a Naprendszer távolabbi potenciálisan rejtett óceánnal rendelkező holdjait is.

Illusztráció: 123RF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!