Rémisztő jóslat

2022.12.31. 10:00

Borzalmas sors vár a Földre

A Nap lesz a Föld végzete – állítják a csillagászok, akik most először azonosítottak egy olyan bolygót, amely spirálisan halad az öregedő napjával való katasztrofális ütközés felé. Ez a rettenetes vég vár a Földünkre is?

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: IgorZh

Egy főként amerikai kutatókból álló tudóscsoport vadonatúj tanulmánya azt állítja, hogy a Kepler-1658b néven ismert, halálra ítélt exobolygó segíthet fényt deríteni arra, miként végzik azok a világok, amelyeknek a csillaga túlságosan öreggé válik.

A Kepler-1658b 2600 fényévre van a Földtől, és tulajdonképpen a „forró Jupiterek" osztályába tartozik. A forró Jupiterek méretükben hasonlítanak a Jupiterhez, viszont a csillaguktól való távolság a Nap és a Merkúr távolság mindössze nyolcadát teszik ki, így ezek a gázóriások sokkal forróbbak, mint a mi Naprendszerünkben található társaik. A Kepler-1658b pályája kevesebb mint három napig tart, vagyis ennyi idő alatt kerüli meg csillagát. Ez a pálya évente körülbelül 131 ezredmásodperccel rövidül.

Ha a bolygó továbbra is a megfigyelt sebességgel halad a csillaga felé, akkor kevesebb mint hárommillió év múlva összeütközik a csillagával. Ez az első alkalom, hogy közvetlen bizonyítékot találtunk arra, hogy egy bolygó spirálisan halad a fejlődő csillaga felé"

– mondta az AFP francia hírügynökségnek Shreyas Vissapragada, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics posztdoktorandusza, a tanulmány vezető szerzője.

Realistic,3d,Illustration,Fire,Planet,Vs,Frozen,Planet.,Sun,Surface
A Nap lesz a szeretett bolygónk végzete?
Fotós: Pixus / Forrás: Shutterstock

Úgy gondoljuk, sok olyan világ létezik, amelynek saját csillaga lesz a gyilkosa, nem kivétel ez alól a Föld sem, ám ez a nem kívánt esemény csak évmilliárdok múlva következik be, amikor a Nap már csak egy kiöregedett csillag lesz

– közölte az Asztrofizikai Központ. 

Bár a jóslat borzasztó, pánikra egyelőre még semmi okunk, hiszen 

a becslések szerint a Nap körülbelül ötmilliárd év múlva válik vörös óriássá

– nyugtat meg az Origo cikke.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!