Bulvár-celeb

2024.06.28. 10:01

Már öt csecsemő halt meg szamárköhögésben

Hollandiában idén csaknem 600 csecsemő fertőződött meg szamárköhögéssel, közülük öt belehalt a baktérium által okozott megbetegedésbe – jelentette be a holland közegészségügyi intézet (RIVM).

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Ratchat

Az intézet már májusban riasztást adott ki, mert a szamárköhögéses megbetegedések száma Hollandiában elérte az elmúlt tíz év legmagasabb szintjét.

Frissített jelentésében az intézet felhívta a figyelmet, hogy idén már csaknem 13 ezer szamárköhögéses esetet regisztráltak, ami 12 éve a legmagasabb szám. Ammenyiben a járvány tovább terjed, az év vége előtt új rekordot dönt a megbetegedések száma Hollandiában – figyelmeztettet a RIVM.

A legtöbb korcsoportban az elmúlt hetekben kissé csökkent a szamárköhögéses fertőzések száma. A csecsemők esetében azonban a csökkenés „kevésbé egyértelmű” – közölte az intézet.

A betegség különösen veszélyes lehet a kisgyermekekre. Az öt hónaposnál fiatalabb csecsemők fele és a valamivel idősebb csecsemők csaknem negyede szorul kórházi kezelésre.

A kisbabákat be lehet oltani szamárköhögés ellen. Már a születés előtt is hatékony védelmet kaphatnak, ha az anya a terhesség alatt beoltatja magát. Azon anyák 90 százaléka, akiknek két hónaposnál fiatalabb gyermekét szamárköhögéssel diagnosztizálták, nem kapott oltást a terhessége 22. hetéig. A három és tizenegy hónapos kor közötti fertőzött csecsemők 81 százaléka volt oltatlan, vagy a koruknak megfelelő oltást nem kapták meg teljes mértékben.

A szamárköhögés baktériuma elsősorban köhögési panaszokat okoz, amelyek néha hónapokig tartanak, és tüdőgyulladássá fajulhatnak. A csecsemőkre azért veszélyes, mert a sok köhögéstől kimerülnek, ezért nehezen tudnak inni. 

„Az erős köhögés oxigénhiányt is okoz, ami agykárosodáshoz vezethet. Az is előfordul, hogy a szamárköhögésben szenvedő csecsemők nem köhögnek, de időnként leáll a légzésük” – olvasható a tájékoztatásban.

A szamárköhögés a védőoltás 1957-es bevezetése előtt gyakori betegség volt Hollandiában, és évente körülbelül 200 gyermek bele is halt. 1996 óta ismét gyakoribbá vált, mivel a baktériumok szerkezete megváltozott. 2020 áprilisa és 2023 júniusa között viszont alig volt szamárköhögésről szóló jelentés, valószínűleg azért, mert a megbetegedést okozó baktérium terjedése ellen is hatottak a koronavírus-járvány terjedését célzó óvintézkedések.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában