felvásárlás

2018.06.20. 11:47

Adriai gázmezőhöz jutott a Mol leányvállalata

Megvásárolja a Mol Nyrt. leányvállalata, az INA horvát olajipari cég az olasz Eni csoport tulajdonában álló Eni Croatia BV-t, így az Észak-Adria és a Marica-tenger alatti gázmezők egyedüli tulajdonosává és kizárólagos üzemeltetőjévé válik.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint az INA a felvásárlással 4,3 millió hordó kőolaj-egyenértékes bizonyított és valószínűsített készlethez jut hozzá, így a szénhidrogén-kitermelés mintegy napi 2500 hordó kőolaj-egyenértékessel, vagyis majdnem napi 380 ezer köbméterrel nő.

Az Észak-Adria koncessziós területen kitermelt gáz a horvát ellátórendszerbe kerül, a Marica mezőről pedig Olaszországba szállítják az INA és az Eni értékesítési szerződésének megfelelően.

A Mol Nyrt. a közleményben megjegyezte, hogy a tranzakció újabb beruházásokat tesz lehetővé az észak-adriai térségben.

A INA részvényeinek 44,84 százalékát a horvát állam, 49,1 százalékát az irányítói jogokkal együtt pedig a Mol birtokolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!