Nagy osztalékot fizetnek

2022.04.28. 17:03

Úszik a profitban az olajipar

Világszerte kedvező helyzetbe hozta az olajcégeket a háború.

Aligha lehetnének kedvezőbb helyzetben a nagy olajtársaságok, mint most, amikor 100 dollár felett jár az olaj ára – olvasható a VG.hu cikkében. Ráadásul, az Oroszország elleni szankciók miatt tartósan magas olajárral számolnak az elemzők. Amikor 2014-ben 100 dollár volt az olaj ára, az amerikai termelők 20 százalékkal növelték a kitermelésüket. Most, amikor ismét 100 dollár feletti az árazás, a piaci előrejelzések szerint ebben az évben alig 8 százalékkal emelkedhet az amerikai kitermelés. Pedig készpénzben nincs hiány.

Bár még előttünk a negyedéves jelentési szezon, de azt már lehet tudni, hogy  nem lesz gond a profitsorokkal.
Az Exxon várhatóan 9,4 milliárd dollár nettó eredményt ért el az idei első három hónapban, ami 2013 óta a legmagasabb negyedéves profit. A Chevron várhatóan 6,6 milliárd dollárt könyvelhet, ami 2012 óta a legjobb.    

Az olajcégek mégis sírnak.

Az Oroszország elleni szankciók ugyanis brutális leírásokra kényszerítik a cégeket. Pár hete a Shell jelentette be, hogy az első negyedévben 5 milliárd dolláros leírásra kerülhet sor, miután a londoni székhelyű olajvállalat az ukrajnai invázió miatt kiszáll az orosz Gazprom energetikai céggel  közös vállalkozásokból. Majd a BP adott ki warningot, hogy az oroszországi piacról való kilépése, összesen 25 milliárd dolláros veszteséget okozhat. Most a francia TotalEnergies jelezte, hogy 4,1 milliárd dolláros többletköltséggel számol az Oroszországot célzó nyugati szankciók hatásaira hivatkozva.

Egy másik iparági sirám a beruházási nehézségekre vonatkozik. Az ellátási láncok szakadozottsága, a munkaerő hiánya és emelkedő költségei, továbbá a gépek, berendezések drágulása a fő iránya a magyarázatoknak, hogy miért nem növelik a termelést, amikor az orosz olaj kiesése miatt bőven lenne kereslet. Amihez még az a meglepő új fejlemény is társul, hogy az amerikai palacégek mostanában arról beszélnek, hogy ha a korábbi idők ütemében fejlesztenének, akkor néhány év alatt kimerítenék az elsődlegesen elérhető készleteket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!