Energiaválság

2022.07.12. 15:00

Gáz- és élelmiszerhiány, drágább víz: drasztikus ötletekkel dobálóznak a zöldek Európában

Egyre nagyobb problémát jelent Nyugat-Európában az energiaválság. Van, ahol a vízszolgáltatás árát emelnék meg, hogy kevesebb vizet használjanak, máshol pedig a gázhiány aggasztja az embereket, szakértőket és politikusokat. Bajban van az élelmiszeripar is, több sajtféle is eltűnhet a polcokról – ismertette a V4NA.

Hajmeresztő ötletekkel állnak elő a zöldpárti politikusok és szakértők Európa-szerte. Legutóbb Margareta Lindgren svéd politikus azt javasolta, hogy emeljék meg a vízhasználat árát, mert szerinte így meg lehet akadályozni a pazarlást. Egy másik kapcsolódó elképzelés szerint pedig a háztartásokban nem lenne szabad a szokásos módon lehúzni a vécét, hanem a mosogatásnál összegyűjtött vízzel kellene leöblíteni.

Németországban is radikális javaslatokkal állnak elő és drasztikus döntéseket hoznak, a legfőbb indok pedig az országot egyre nagyobb nyomás alá helyező energiaválság és az ebből eredő infláció.

Egyre több városban döntenek úgy, hogy részlegesen korlátozzák a víz- és áramhasználatot. A munkahelyeknek pedig azt javasolják, hogy ismét vezessenek be otthoni munkavégzést, hogy megtakarítsák az ingázás miatt felhasznált energiát. Sok vállalat már azt is jelezte, hogy ha még tovább emelkednek az energiaárak, akkor néhány embert el kell bocsátaniuk.

Az önkormányzatok azt tervezik, hogy a középületek hőmérsékletét drasztikusan csökkentik és időszakosan lekapcsolják a köztereken a világítást, de a szökőkutakat is leállíthatják rövid időn belül. Van olyan város, ahol az előrejelzések szerint 2022 egészét tekintve nyolcvan százalékkal kerül többe az energia, mint 2021-ben. Ilyen például a bajorországi Augsburg, ahol már az is felvetődött, hogy a közlekedési lámpákat is kikapcsolják.

Bajorországban egyébként is egyre nagyobb a baj, az élelmiszeripar résztvevői semmi jót nem jósolnak az elkövetkező hónapokra. A tejiparnak kell talán a legnagyobb kihívásokkal megküzdenie, rövid idő alatt pedig már az emberek is szembesülnek majd a problémával.

– Ha elzárják a gázt, akkor már 12 órával később nem fogják begyűjteni a tejet a gazdaságokból, és egy-két nappal később nem lesznek tejtermékek a szupermarketek polcain

– figyelmeztetett Günther Felssner, a Bajor Gazdaszövetség alelnöke, aki hozzátette azt is, hogy az élelmiszer-ellátás rendszerszintű és fontosabb, mint a fűtés.

Akár egy fokkal hidegebb, akár melegebb az emberek otthona, ha nincs mit enni, az óriási probléma. Az iparág résztvevői azt kifogásolják, hogy a kormány nem tekinti kritikus fontosságúnak a tejüzemek működtetését.

– Nem akarom, hogy ősszel fel kelljen hívnom a gazdákat, és azt kelljen mondanom: nem tudjuk tovább gyűjteni a tejet, öntsék a hígtrágyagödörbe. Mert ez lesz a következménye annak, ha nem lesz gáz 

– jelentette ki Bernhard Pointer, a Berchtesgadener Land tejüzem vezetője.

A bajor tejüzemek jelentőségét mutatja például a sajtgyártás. Bajorországban évente körülbelül egymillió tonna sajtot állítanak elő, ami a német össztermelés csaknem fele. A tejtermékek a külkereskedelem szempontjából is fontosak. A Bajor Állami Mezőgazdasági Intézet adatai szerint a bajor tejüzemek évente mintegy hárommilliárd euró értékben exportálnak tejtermékeket.

Az energiaárak máshol is éreztetik a hatásukat. A zirndorfi Playmobil Fun Park és a szomszédos szálloda a 2022/23-as téli szezonban zárva marad. A vállalat szerint ennek oka a fűtési költségek óriási növekedése és az energiaellátás bizonytalan helyzete.

A vidámpark a szabadtéri szezon végén, november elején bezár, és csak 2023 tavaszán nyitja meg újra ka­puit. Az összes télre tervezett rendezvényt törölték a szervezők.

Borítókép: a zirndorfi Playmobil Fun Park és a szomszédos szálloda a 2022/23-as téli szezonban zárva marad a fűtési költségek növekedése miatt / dpa Picture-Alliance via AFP / Daniel Karmann

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!