Határon túli

2018.03.27. 16:24

Magyar mindennapok Kárpátalján

A fotókiállításon kifejezetten gyerekek mindennapjait ábrázoló képek láthatóak.

Tavaly tavasszal több alkalommal járt Mohai Balázs a Kárpátaljai Református Egyházkerülethez tartozó Beregszászon és környékén, a szinte kizárólag magyarok lakta Asztélyon, Beregardón, Bulcsúban, Dédán, Kígyóson, Macsolán és Makkosjánosiban, hogy megörökítse a létminimum alatt élő gyerekek mindennapjait.

Mohai Balázs hangsúlyozta, hogy

kifejezetten a gyerekeket fotózta otthonukban,

iskolában vagy a játszótéren. Ezek a gyerekek sokszor csak az egyik szülőjükkel vagy a nagyszüleikkel, távolabbi rokonaikkal élnek együtt és nő azoknak a gyerekeknek a száma is, akiket egyszerűen a sorsukra hagynak – mondta a fotóriporter.

A kiállítás tájékoztatója szerint Kárpátalján egy átlagos fizetés mintegy 35 ezer, míg egy átlagos nyugdíj 12 ezer forintnak megfelelő ukrán hrivnya. Az élelmiszerek, a lakbér és az üzemanyag ára mindeközben megközelíti a magyarországi árszintet.

A kelet-ukrajnai fegyveres válság nyomán kialakult gazdasági krízis komoly mindennapi gondokat okoz a magyar határon élőknek is. A nélkülöző kiskorúak nemcsak kirándulásból vagy játékokból, hanem sokszor alapvető tisztálkodószerekből, élelmiszerekből, meleg ruházatból is hiányt szenvednek.

Az otthon melege több szempontból sem magától értetődő

Kárpátalján. Sok családnak nincs anyagi fedezete, hogy a gázt a házába vezettesse. Mások a gázárak folyamatos emelkedése miatt kénytelenek inkább fával, rőzsével fűteni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat nemrég jótékonysági gyűjtést indított a külügyi állomány körében, ezt az akciót segíti Mohai Balázs Magyar mindennapok Kárpátalján című fotókiállítása, amely januárban a KKM-ben is bemutatkozott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!