tárlat

2019.10.15. 15:56

Caravaggio és Bernini művet mutatják be Bécsben

A január 19-ig nyitva tartó kiállításon mintegy 80 mestermű látható.

Fotós: AFP

Caravaggio és Bernini, valamint kortársaik műveit mutatja be keddtől a Bécsi Művészettörténeti Múzeum (KHM).

A január 19-ig nyitva tartó, Caravaggio & Bernini című kiállításon mintegy 80 mestermű látható.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) itáliai festő és Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) szobrász intenzív alkotásai nemcsak kortársaikat, hanem az utánuk következő művészgenerációkat is jelentősen befolyásolták.

„Lehozza a szenteket a Földre és drámaian közeli képeken mutatja be őket” – mondta el Stefan Weppelmann, a KHM festménygalériájának igazgatója Caravaggio munkájáról. A szakértő szerint a sötét-világos ellentétével operáló sokkoló realizmusa hatalmas figyelmet irányított a római festőre.

Caravaggio szakított a konvenciókkal. Számára Keresztelő Szent János nem egy pusztában élő prédikátor, hanem egy mezítelen, nagyon is érzéki módon, állati szőrmén ülő fiú, aki átkarol egy kost, mintha flörtölne a kép megfigyelőjével – fejtette ki Weppelmann.

Caravaggio ismerte a szerelmet és gyűlöletet, szenvedélyt és haragot. 1606-ban egy vita során úgy megsebezte ellenfelét egy karddal, hogy az belehalt. A festő ezért Nápolyba menekült, ahol művészete révén ismét ismertté vált. Máltán börtönbe került, ahonnan Rómába menekült, az út során azonban meghalt.

Bernini a dinamikus mozgás mestere volt. „A kőből készült testek nála nem nehezek, hanem súlytalanok” – mondta Gudrun Swoboda kurátor. A tárlaton látható többek között a kígyófejű Medúza mellszobra.

A két művész alkotásai mellett a kortársak fontos művei is láthatóak. A látogatók megtekinthetik például Guido Reni A betlehemi gyermekgyilkosság című 1611-es alkotását vagy Artemisia Gentileschi Mária Magdolna eksztázisa című, az 1620-as vagy 1630-as években készült festményét.

Gentileschi volt az egyetlen nő, aki a korai 17. században a nagy olasz festőmesterek körébe tartozott.

A Bécsi Művészettörténeti Múzeum kiállítása az amszterdami Rijksmuseummal együttműködve készült el, ahol majd 2020. február 14. és június 7. között lesz látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!