igazi rajongók

2020.11.27. 07:01

Értékes Klimt-festményt kapott ajándékba a bécsi Leopold Múzeum

A Dionüszosz oltára című mennyezetkép vázlatát egy fiatalkoruk óta lelkes Burgtheater-látogató házaspár vásárolta meg.

Visitors walk past paintings by Austrian artist Koloman Moser during visit at the exhibition titled "Vienna 1900!" devoted to the key figures of the Viennese Modernism on January 18, 2018 at the Leopold Museum in Vienna. On the wall (C) Moser's painting titled "The lovepotion (Tristan and Isolde)" (1915) is displayed. - The museum will present select works by the main exponents of Viennese Jugendstil (art nouveau) Gustav Klimt and Koloman Moser, as well as by ground-breaking Expressionists Richard Gerstl and Oskar Kokoschka. (Photo by ALEX HALADA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP

Fotó: ALEX HALADA

Értékes Klimt-festményt kap ajándékba a bécsi Leopold Múzeum. A Dionüszosz oltára című mennyezetkép vázlatát egy bécsi házaspár vásárolta meg az intézmény számára 475 ezer euróért (171,5 millió forintért) a Dorotheumban tartott árverésen.

A Leopold Múzeum szerint „ebben a válságos időszakban és az ismételt lezárások miatti súlyos gazdasági helyzetben” ez nagy karácsonyi előtti ajándék.

Hans-Peter Wipplinger, a múzeum igazgatója elmondta, az intézményt egy nappal az árverés előtt felkereste valaki és megbízta őt azzal, hogy az ajándékozók nevében vásárolja meg a művészettörténeti szempontból jelentős alkotást.

A festmény 1886-ban készült, amikor Klimt a bécsi Burgtheater mennyezetképeit készítette.

Az adományozók, akik fiatalkoruk óta lelkes Burgtheater-látogatók, különösen fontosnak tartják, hogy a festmény állandóan elérhető legyen a nyilvánosság számára.

A Leopold Múzeum Wien 1900 című állandó kiállításán láthatók Gustav Klimt (1862-1918) alkotásai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!