online flashmob

2021.03.04. 11:16

Dantéra és Francescára emlékeznek öt kontinens egyetemei

Dante Alighieri halálának 700. évfordulójára és főművében, az Isteni színjátékban szereplő Francesca da Riminire emlékeznek március 8-án egy online flashmobbal öt kontinens 21 egyetemének diákjai és tanárai.

A Baci dal mondo (csókok a világból) elnevezésű eseményen részt vevő diákok és tanárok felidézik az Isteni színjáték sorait a Pokol ötödik énekéből, amelyben Dante Francesca da Rimini történetét mesélte el.

A résztvevők előadását a közösségi médiában és a bacidalmondo.com honlapon közvetítik élőben.

A flashmobon öt kontinens 21 egyeteméről 18 nyelven szólal meg harminc tanár és száz hallgató.

A 9.30-kor kezdődő eseményt a Riminiben lévő Galli színházból irányítják, amely csak pár lépésnyire van attól a helytől, ahol Francesca élt. Az esemény koordinátorai között van Lia Celi író, Rimini több kulturális illetékese, Filippo Gasperi, Gradara polgármestere és Andrea Santangelo, a szervezőbizottság elnöke is.

Dante a Pokol ötödik énekében örökítette meg Francesca és Paolo, a szerelem bűnöseinek történetét.

A szerelmeseket a Rimini melletti Gradarában, nászi ágyukban ölte meg Francesca férje, Rimini uralkodója. Francescát a korabeli első értelmezések bűnösnek tekintették. Aztán karakteréből hősnő lett, a felvilágosodás és a romantika lánya, akinek szenvedélyes, tragikus szerelmi története több mint kétezer különböző műfajú művet ihletett – írta az esemény honlapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!