rekordmélység

2021.04.27. 10:20

Feleannyian nézték az Oscart, mint tavaly

Több mint nézőinek felét elvesztette a Los Angeles-i Oscar-díj-átadó gála a tavalyihoz képest: a helyi idő szerint vasárnap este élőben közvetített műsort alig tízmillióan nézték az Amerikai Egyesült Államokban.

British actor Gary Oldman, nominated for Actor in a Leading Role for "Mank", is interviewed as he arrives for a screening of the Oscars on April 25, 2021 in London. (Photo by Alberto Pezzali / POOL / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Alberto Pezzali

A Variety.com filmes szaklap a Nielsen közvélemény-kutató előzetes adatai alapján számolt be a gála nézettségéről. Az összehasonlítás szerint tavaly 23,6 millióan követték az eseményt a tévében, idén viszont csak 9,85 millió nézője volt.

Ez 58 százalékos visszaesést jelent.

Az Oscar-gála a Super Bowl sportesemény után hagyományosan az év egyik legnézettebb show-műsora az Egyesült Államokban. A koronavírus-járvány alatt azonban sok díjátadó műsor nézettsége csökkent.

A Grammy-díj-átadó nézőinek száma március közepén 51 százalékkal esett vissza, a február végi Golden Globe-díj-átadóé pedig 62 százalékkal.

A 93. Oscar-gálát a pandémia miatt közönség nélkül, bensőségesebb környezetből, két fő helyszínről, a történelmi Los Angeles-i Union Station pályaudvarról és a Dolby Színházból közvetítették kevesebb, mint 200 vendéggel. A hagyományos ceremóniákat korábban a Dolby Színházban tartották több mint 3000 fős közönség részvételével.

A vasárnapi díjátadón Chloé Zhao A nomádok földje című road-movie-ja három fő kategóriában is győzött: elvitte a legjobb film trófeáját, Zhao megkapta a legjobb rendező díját, a főszerepet alakító Frances McDormand pedig a legjobb színésznő-kategória díját vehette át.

A közvélemény-kutatási adatok azt mutatták, hogy a legjobb film díjára jelölt filmeket idén kevésbé ismerte a közönség. Az év legnagyobb részében a mozik a járvány miatt zárva voltak. 1998-ban, amikor a kasszasiker Titanic 11 Oscar-díjat nyert, az Oscar-gálára 55 millió néző volt kíváncsi.

Borítókép: Gary Oldman nyilatkozik néhány jelenlévő újságírónak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!