Gyász

2021.11.10. 13:25

Elhunyt az amerikai filmek legendás színésze, Dean Stockwell

A sikeres színész többek között két alkalommal kapta meg a legjobb színésznek járó elismerést Cannes-ban.

Elhunyt 85 éves korában, november 7-én Dean Stockwell amerikai karakterszínész, aki többek között a Quantum Leap – Az időutazó, a Csillagközi romboló vagy a J. A. G. – Becsületbeli ügyek című sorozatokban szerepelt.

Az 1936-ban Los Angelesben született Stockwell már 12 évesen olyan sikerfilmekben játszott, mint A zöld hajú fiú, illetve 1950-ben Errol Flynn mellett a Kim című dráma. Felnőttként is sikeres színész lett, többek között két alkalommal kapta meg a legjobb színésznek járó elismerést Cannes-ban, 1959-ben a Compulsion című film főszerepéért, majd 1962-ben az Utazás az éjszakába című drámában nyújtott alakításáért.

Dean Stockwell Dies: ‘Quantum Leap’ Star Was 85 https://t.co/lbUJSitUHo

Karrierje során dolgozott együtt többek között Dennis Hopperrel, Bruce Dernnel, Rip Tornnal és az ellenkultúra más ikonikus alakjaival.

Többször kitekintett a filmes világból. Egy ideig hippiként élt, az 1980-as években pedig elsősorban ingatlankereskedőként tevékenykedett.

A mozivászonra 1984-ben tért vissza, David Lynch Dűne című filmjének egyik mellékszerepében, valamint Wim Wenders Párizs, Texas című alkotásában és a Kék bársony című Lynch-thrillerben. A Keresztanya című filmben maffiafőnökként nyújtott alakításáért 1989-ben a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelölték.

Dean Stockwell 2015-ben szélütést kapott, ezt követően visszavonult a színészkedéstől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!