Igazságszolgáltatás

2021.11.27. 08:55

Több száz éves elrabolt műkincseket kapott vissza Nigéria

A műkincsek között van két udvari hivatalnokot és harcost ábrázoló, 16. századi, rézötvözetből készült tábla is.

A New York-i Metropolitan Múzeum, a Met a 19. századi brit gyarmatosítás idején elrabolt, 14. és 16. századi műkincseket adott vissza Nigériának.

A híres benini műkincsek közé tartozó alkotások visszaszolgáltatásáról szóló megállapodást már júniusban bejelentette a Met, a hétfői hivatalos átadáson a múzeum igazgatója, Max Hollein és Abba Isa Tijani, a nigériai Múzeumok és Emlékművek Nemzeti Bizottságának, az NCMM vezérigazgatója is részt vett.

A műkincsek között van két udvari hivatalnokot és harcost ábrázoló, 16. századi, rézötvözetből készült tábla, amelyet 1991-ben adományozott a múzeumnak a műgyűjtő Klaus Perls és felesége. A harmadik egy 14. századi, ugyancsak rézötvözetből készült, Iféből származó szoborfej, amelyet egy másik műgyűjtő ajánlott fel a múzeumnak.

A műkincsek a mai Benin és Nigéria területén elterülő Dahomey királyságból származnak.

Az angol hadsereg 1897-ben lerohanta a királyság székhelyét, hogy megdöntse Oba király uralmát. Csaknem 4 ezer bronz, rézötvözet és elefántcsont műtárgyat vittek magukkal, amelyek a londoni British Museumba kerültek. 1950-ben a londoni múzeum a két réztáblát 24 további régiséggel együtt a nigériai nemzeti múzeumba szállította, ám onnan eltűntek és a Perls házaspár már a nemzetközi műkincspiacon jutott hozzájuk. A benini királyi palotához közeli Iféből származó szoborfej pedig abból a leletből származik, amelyet 1938-ban találtak meg egy nigériai építkezésen. A lelet egy része a nigériai nemzeti múzeumba került, de néhány darabot illegálisan kivittek az afrikai országból.

A Met és a nigériai illetékesek hétfőn egy másik megállapodást is aláírtak a műalkotások kölcsönzése és a művészeti cserék terén történő együttműködésről.

Ennek értelmében a New York-i múzeum a benini kincsek számára készülő múzeum megnyitására, valamint más nigériai múzeumok kiállításaihoz is kölcsönad anyagot a gyűjteményéből. Az artnews.com művészeti portál szerint a mintegy 100 állami múzeumot és műemléket felügyelő NCMM pedig a Metnek kölcsönöz majd műveket afrikai művészeti szárnyának 2024-es újranyitásához.

Németország április végén jelentette be, hogy a német múzeumok 2022-ben kezdik el visszaszolgáltatni Nigériának a 19. században az afrikai állam területéről elvitt műkincseket, amelyekből több száz darabot német múzeumok őriznek. Franciaország pedig novemberben szolgáltatott vissza 26 műkincset Nigériának, amelyeket francia gyarmatosítók vittek magukkal az országból a 19. század végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!