évforduló

2021.01.01. 17:29

Az Isteni színjáték ritkán látható illusztrációit mutatják be online

A sérülékeny rajzokat eddig mindössze kétszer tették közszemlére: 1865-ben Firenzében és 1993-ban pedig egy Dante-kiállításon Abruzzo tartományban.

Az Isteni színjáték ritkán látható illusztrációit mutatják be online a Dante-évforduló alkalmából

Róma, 2021. január 1., péntek (MTI/AP/EFE) – Az Isteni színjáték ritkán látható illusztrációit mutatja be egy online kiállításon a firenzei Uffizi-képtár Dante Alighieri (1265-1321) olasz költő és filozófus halálának idei 700. évfordulója alkalmából.

Federico Zuccari 16. századi reneszánsz festő 88 rajzának nagyfelbontású fényképei érhetők el péntektől „ingyenesen, a nap bármely szakában, bárki számára” – jelentette be Újév napján Eike Schmidt, az Uffizi igazgatója.

Dante remekműve, az Isteni színjáték a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a purgatóriumot és a paradicsomot.

A drámát illusztráló fekete és vörös árnyalatú ceruza- és tintarajzok 1586 és 1588 között készültek az olasz manierizmus kimagasló alakja, Zuccari spanyolországi tartózkodása alatt, és 1737-ban kerültek az Uffizi gyűjteményébe egy adománynak köszönhetően.

A sérülékeny rajzokat eddig mindössze kétszer tették közszemlére: 1865-ben Firenzében Dante születésének 600. évfordulója és az egységes olasz nemzet létrejötte alkalmából, 1993-ban pedig egy Dante-kiállításon Abruzzo tartományban.

A rajzok eredetileg egy kötetben voltak összefűzve, a vonatkozó versszakokkal szembeni oldalon voltak láthatók. A pénteken nyílt virtuális kiállításon, amely a Pokol fejezet sokat idézett utolsó mondatára (és így jutottunk ki a csillagokhoz) utalva az A riveder le stelle címet kapta, közzéteszik az Isteni színjáték érintett szövegrészeit és a hozzájuk tartozó lábjegyezeteket is.

Eike Schmidt szerint a rajzok jelentős erőforrást jelentenek a Dantéval foglalkozó tudósok és diákok, továbbá mindazok számára, akik szeretnének inspirációt meríteni a Dante-féle tudás- és erénykeresésből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!