szerelem, hírnév, tragédia

2017.09.22. 16:16

Exkluzív Picasso-tárlat nyílik Londonban

Nyolcvanöt év után először lesz látható a híres festő három aktképe a Tate Modern márciusi kiállításán.

Visitors enter the Pablo Picasso's exhibition, the 'Transfiguration', in the Hungarian National Gallery on April 20, 2016 in Budapest. Over a hundred paintings, drawings, sculptures and other artworks present every period of Picasso's career, the constant transfigurations in his portrayal of the human figure. The exhibition will be open for publc on April 22. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Attila Kisbenedek

A Nu au Plateau de Sculpteur (Akt, zöld levelekkel és szoborportréval), a Nu au Fauteuil Noir (Akt fekete karosszékben) és a Le miroir (A tükör) című képeket a művész szerelméről, Marie-Therese Walterről készítette 1932 márciusában öt nap alatt.

Abban az évben egy kiállításon mutatták be őket Párizsban és Zürichben, de azóta nem voltak láthatóak együtt. A spanyol művész abban az évben 50 éves volt és Párizsban élt.

A festmények magángyűjtők birtokában vannak, akik kölcsönadták őket egy kiállításra, amely Picasso 1932-ben alkotott műveire koncentrál. 1932 a Tate Modern szerint a művész „csodaéve” volt.

A Picasso 1932 – Love, Fame, Tragedy (Picasso 1932 – Szerelem, hírnév, tragédia) című tárlaton több mint száz festményt, szobrot és rajzokat mutatnak be.

A kiállítás 2018. március 8-tól szeptember 9-ig lesz látható Londonban, majd a párizsi Picasso Museumban (a három akt nélkül) október 10. és 2019. február 11. között.

Bemutatják a Picasso egyik legnagyszerűbb művének tartott, Le Reve (Az álom) című festményt, amelyen szintén Walter látható. A kép egykor Steve Wynn Las Vegas-i kaszinómogul tulajdonában volt, aki könyökével kárt okozott a festményben 2006-ban, épp azután, hogy megállapodást kötött az alkotás 139 millió dollárért történő eladásáról.

Borítókép: Pablo Picasso képe a budapesti Magyar Nemzeti Galéria Picasso – Alakváltozások 1895-1972 című kiállításán.

AFP PHOTO / Attila Kisbenedek 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!