új utazás

2019.09.06. 13:55

Focistának áll az olimpikon Semenya

Hamarosan futballjátékos lesz Caster Semenya, a dél-afrikaiak kétszeres olimpiai bajnok futója.

South African 800m Olympic champion Caster Semenya poses at the Standard Bank Top Women Conference in Johannesburg, South Africa, on August 14, 2019. (Photo by MARCO LONGARI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Marco Longari

A 800 méter háromszoros világbajnoka szerződést kötött a hazája válogatottsági rekordere, Janine van Wyk által alapított JVW Football Clubbal, s jövőre játszani fog a félprofi Sasol Ligában.

„Hálás vagyok ezért a lehetőségért, és köszönöm azt a szeretetet és támogatást, amit máris kaptam a csapattól. Örömmel várom ezt az utazást.”

- mondta a 28 éves atléta.

A világklasszis középtávfutó fiatalabb korában minden nap focizott az iskolában és edzéseken is részt vett.

Semenya új kihívást keres, miután

a szeptember 27-én kezdődő dohai vb-n nem védheti meg a címét,

a svájci szövetségi bíróság ugyanis júliusban igazat adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF), amely így újra alkalmazhatja a versenyzők hormonszintjére vonatkozó szabályozását.

Az IAAF tavaly áprilisban jelentette be, hogy

a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteronszintjére, ezzel veszélybe került Semenya pályafutása,

mivel a sportoló hiperandrogenizmussal küzd. A nők esetében ez a szindróma akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet.

Az új szabályok választás elé állítják a – sokak által interszexuálisnak tartott – dél-afrikai futót:

vagy gyógyszerekkel korlátozza tesztoszteronszintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban,

ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteronszintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Az IAAF és a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült tavalyi tanulmány bizonyította, hogy a magas tesztoszteronszintű nők jelentős előnyben vannak a pályán a riválisokkal szemben.

Semenya a 2012-es londoni és a 2016-os riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, és háromszor, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok is lett ezen a távon.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában