Brit Nagydíj

2022.07.04. 19:03

Russell: a Forma-1 tanulhat Csou balesetéből

A versenyzők érdekvédelmi képviseletét (GPDA) is vezető Russell érintett volt az esetnél.

George Russell, a Mercedes brit pilótája szerint a Forma-1 a biztonságra vonatkozó fontos tanulságokat vonhat le Csou Kuan-jü, az Alfa Romeo kínai versenyzőjének balesetéből, mely a vasárnapi Brit Nagydíj rajtja után történt. 

A versenyzők érdekvédelmi képviseletét (GPDA) is vezető Russell érintett volt az esetnél: Csou autója a brit Mercedesével történt ütközés következtében emelkedett fel a levegőbe, fordult a tetejére, majd fejjel lefelé csúszva csapódott a gumifalba az első kanyar bukóterében, aztán a nézőket védő fémkerítés állította meg. A kínai F1-es újonc később azt nyilatkozta, a glória névre keresztelt fejvédő szerkezet, a HALO mentette meg az életét. 

"El kell gondolkodnunk azon, hogy hogyan tudjuk megakadályozni, hogy egy versenyautó ilyen szűk helyre essen be, mint itt a fémkerítés és a gumifal közötti terület" - jelentette ki Russell, hozzátéve, hogy Csou "be volt szorulva", semmit nem tehetett, amíg a segítség meg nem érkezett. Ha a versenyautó kigyullad, a kínai pilóta nem tudott volna kimenekülni az üléséből. 

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője, aki a Brit Nagydíjon pályafutása első F1-es diadalát aratta, azt mondta, a HALO az egész silverstone-i hétvégén komoly szerephez jutott. Sainz arra utalt, hogy a Forma-2-esek vasárnapi viadalán is történt olyan baleset, amelyben az egyik pilóta feje sérülhetett volna, ha nincs az autón a fejvédő rendszer. 

"Néha kritizáljuk a nemzetközi szövetséget, de ezekben az esetekben el kell ismernünk, hogy nagyon sokat segít nekünk. Azt hiszem, a HALO ma talán két életet is megmentett" - jelentette ki Sainz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában