LEN-voksolás

2018.01.22. 21:14

Négy év óta először nem Hosszú Katinka lett az év úszója

Az Európai Úszószövetség a svéd Sarah Sjöströmöt választotta az első helyre, Hosszú második lett; a férfiaknál a brit Adam Peaty győzött.

Katinka Hosszu (HUN) competes on Women's 200 m Backstroke final during the Swimming European Championship short course 2017, at Royal Arena in Copenhague, Denmark , Day 3, on December 15th, 2017 - Photo Stéphane Kempinaire / KMSP / DPPI

A LEN hétfői tájékoztatása szerint a szavazatok csaknem 80 százalékát begyűjtő Peaty megvédte 2016-os címét, a 70 százalékos eredményt elérő Sjöström viszont először kapja meg az elismerést.

A brit sportoló júliusban, a budapesti világbajnokságon 50 és 100 méter mellen is győzött, előbbiben világcsúccsal, majd decemberben 100 mellen aranyérmet nyert a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon.

Sjöström a magyar fővárosban 50 és 100 méter pillangón, valamint 50 gyorson is világbajnok lett, Dániában pedig 50 gyorson, 100 pillangón, és a 4x50 méteres vegyesváltó tagjaként győzött, és hatszor döntött világrekordot.

A férfiaknál eddig egyszer díjazott magyar úszót – 2015-ben Cseh Lászlót – a kontinentális szövetség, a nőknél pedig az előző négy esztendőben rendre Hosszú Katinkára esett a választás. A háromszoros olimpiai bajnok ezúttal második lett.

A voksoláson a nemzeti szövetségek és a LEN tisztségviselői vesznek részt, akik a vízilabdázóknál mindkét nemben egy kapust láttak a legjobbnak. A férfiaknál a horvát Marko Bijac világbajnok lett, a Jug Dubrovnik csapatával pedig Bajnokok Ligája-ezüstérmes, míg a spanyol Laura Ester vb-ezüstöt szerzett, a Sabadell együttesével pedig harmadik lett az Euroligában.

Másodikként Nagy Viktor, ötödikként Vámos Márton zárt. Ebben a kategóriában két magyart díjaztak korábban: Biros Pétert 2008-ban, Varga Dénest pedig 2013-ban.

A műugrók között a brit Tom Daley és az orosz Nagyezsda Bazsina, a szinkronúszóknál az olasz Giorgio Minisini és az orosz Szvetlana Kolesznyicsenko, a nyíltvízi úszóknál pedig a francia Marc-Antoine Olivier, valamint honfitársa, Aurélie Muller lett 2017 legjobbja.

Borítókép: Photo Stéphane Kempinaire / KMSP / DPPI / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában