kerékpár

2018.04.20. 11:29

Ötmillió dollárt fizet végül a doppingoló Armstrong

Így pedig minden pert megszüntetnek ellene.

Cyclist Lance Armstrong arrives at Circuit of the Americas (COTA) to participate in bike night on the Formula One track on April 18, 2017 in Austin, Texas. Armstrong, a seven-time Tour de France winner, was banned for life, and all results going back to August 1998 voided as a result of long-term doping offenses. / AFP PHOTO / SUZANNE CORDEIRO

Egybehangzó médiaértesülések szerint a doppingolással lebukott ex-kerékpáros, Lance Armstrong ötmillió dollárt fizet az amerikai kormánynak, s ezzel elkerüli az ellene indított kártérítési pert, amely május 7-én kezdődött volna. A volt sportoló is azt mondta, megkönnyebbült.

A Washington Post és a New York Times is azt írta, hogy megszületett a megállapodás az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumával: a kormány eredetileg 100 millió dolláros kártérítést szeretett volna kapni a 46 éves Armstrongtól.

Az illetékes minisztérium csalással vádolta meg a volt sztárkerekest, mondván, milliókat fogadott el az őt és csapatát szponzoráló amerikai postától (US Postal Service), miközben doppingolással érte el sikereit a Tour de France-on.

Armstrongot az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége 2012-ben megfosztotta mind a hét Tour-elsőségétől,

és örökre eltiltotta a sportágtól, miután kiderült: a sporttörténelem egyik legkifinomultabb doppingcsalását követte el.

A sportoló sokáig tagadta, hogy bűnös lenne, 2013 januárjában azonban beismerte, hogy tiltott szerek használatával érte el a sikereit.

A per megindítása Armstrong korábbi csapattársa, Floyd Landis 2010-es vallomása után vált lehetségessé. Az alku szerint a „besúgó” kerékpáros még anyagi ellenszolgáltatásra is számíthat, a mostani hírek arról szólnak, hogy Armstrong 1,65 millió dollárt fizet neki.

Egy jelentés szerint az amerikai posta 2000 és 2004 között mintegy 32,3 millió dollárt adott Armstrong csapatának. A kerekes szerint azonban a US Postal tudott a doppingügyekről, és azt kifogásolta, hogy a győzelmek reklámértéke messze meghaladja az állami cég arculatát érő veszteséget.

„Boldog vagyok, hogy sikerült rendeznem ezt az ügyet, és élhetem tovább az életemet.”

– idézte az őt képviselő ügyvédi iroda közleménye Arsmtrongot, aki ugyanakkor hozzátette, hogy szerinte alaptalan és sportszerűtlen volt az eljárás ellene.

„Örülök, hogy végre ismét olyan nagyszerű dolgokkal foglalkozhatok, mint az öt gyermekem, a feleségem, a Podcastom, a sok izgalmas könyv- és filmprojektem, a rák-túlélőként végzett munkám és a sport és versenyzés iránti szenvedélyem.”

– fogalmazott.

Az ex-kerékpáros a különböző kártérítési eljárások során már 20 millió dollárt vesztett, most pedig 7,5 millió dollárért árulja a texasi házát.

A Washington Post azt írja, hogy a mostani megállapodással minden, Armstrong elleni ügy lezárult.

Borítókép: Armstrong egy 2017-es versenyen / SUZANNE CORDEIRO / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában