Gyors reakció

2017.11.18. 08:16

Brigitte Bardot kifakadt, Trump elnök meghátrált

Brigitte Bardot élesen bírálta azt a washingtoni döntést, hogy ismét engedélyezték Zimbabwében és Zambiában leölt elefántok trófeáinak bevitelét az Egyesült Államokba.

L’actrice française et activiste des droits des animaux Brigitte Bardot quitte le Palais de l'Elysée, le 27 septembre 2007 à Paris après un entretien avec le président de la République Nicolas Sarkozy. AFP PHOTO ERIC FEFERBERG / AFP PHOTO / ERIC FEFERBERG

„Egyetlen despota sem vállalhatja a felelősséget azért, hogy az emberiség világörökségének számító ilyen régi fajokat gyilkoljanak le” – írta az egykori francia színésznő Donald Trump amerikai elnöknek címzett levelében az amerikai szövetségi vadászati és halászati hivatal (USFWS) vitatott döntésének meghozatala utáni napon.

Az USFWS még csütörtökön jelentette be, hogy importengedélyeket fog kibocsátani Zimbabwében és Zambiában 2016. január 21. és 2018. december 31. között hobbivadászaton leölt elefántok trófeáira. A hivatal azzal indokolta a lépést, hogy a vadászat és az állati testrészek kivitele az érintett országokból többletbevételt hozhat az ottani természetvédelmi erőfeszítéseknek.

A bejelentés heves bírálatot váltott ki természetvédő szervezetek körében, amit csak tovább fokozott, hogy a közösségi médiában Trump fiairól készült fényképeket tettek közzé, amelyeken Eric és Donald Jr. Trump kilőtt állatok teteme mellett pózolnak. Értesülések szerint a Trump fiúk lelkes vadászok.

„Az elefánt egyedülálló, varázslatos, szent, tisztelt és védett állat. Az ön szégyenletes lépései megerősítik azokat a híreszteléseket, amelyek szerint ön alkalmatlan a kormányzásra” – írta a 83 éves filmsztár, aki „gyilkos tettnek” nevezte a trófeabevitel engedélyezését.

Áprilisban a Bardot Alapítvány elnöke és alapítója már bírálta a Donald Trump által kihirdetett egyik törvényt, amely engedélyezte a vadászatot alaszkai védett rezervátumokban. Bardot Twitter-oldalán megszólítva arra kérte Trumpot, vonja vissza „ezt az abszurd döntését, amely az emberiségnek a természet elleni bűncselekménye”.

„Ismét megvetést tanúsít a természet megóvásával kapcsolatos óhatatlan szükségszerűséggel, a biológiai sokszínűség megvédésével szemben” – írta a színésznő.

Donald Trump amerikai elnök a tiltakozások hatására végül pénteken felfüggesztette a döntést: az amerikai államfő Twitter-bejegyzésben közölte: az intézkedés addig nem lép hatályba, amíg az „összes környezetvédelmi tényt” át nem tekinti.

A Nagy Elefántszámlálás nevű programot megvalósító szervezet jelentése szerint a vastagbőrűek száma 30 százalékkal csökkent 2007 és 2014 között Afrikában, ezen belül Zimbabwében 6 százalékkal.

Borítókép: Eric Feferberg / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!