Lányára hagyta a céget

2017.09.21. 20:01

Elhunyt a L'Oréal örököse

Kilencvennégy éves korában elhunyt Liliane Bettencourt francia milliárdos, a világ leggazdagabb asszonya.

(FILES) This file photo taken on October 18, 2010 shows France's richest woman, L'Oreal heiress Liliane Bettencourt being greeted prior to an award ceremony of the Bettencourt Schueller Foundation, on October 18, 2010 at the Quai Branly museum in Paris. L'Oreal heiress Liliane Bettencourt, the world's richest woman, has died at the age of 94, her family said on September 21, 2017. "Liliane Bettencourt died last night at home," her daughter said in a statement. / AFP PHOTO / Fred DUFOUR

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Fred Dufour

A Forbes amerikai magazin összesítése szerint a világ leggazdagabb asszonyának tekintett Liliane Bettencourt csütörtökre virradó éjjel párizsi otthonában halt meg.

„Október 21-én lett volna 95 éves. Anyám békében ment el” – írta közleményében a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers.

Liliane Bettencourt közel 40 milliárd dollár értékűre becsült vagyonával a Forbes idei összesítésében a világ leggazdagabb asszonyaként és a 14. legvagyonosabb embereként szerepelt.

Az Alzheimer-kórban szenvedő nő 2011-ben lánya kérésére gyámság alá került, kilépett a L'Oréal igazgatótanácsából, és teljesen visszavonult a nyilvános szereplésektől. A döntés következményeként Franciaország egyik legnagyobb vagyonát – benne azt a 33 százalékos részesedést is, amely vétójogot biztosít a kozmetikai óriás igazgatótanácsában – a milliárdos lánya, Francoise Bettencourt-Meyers és az ő két gyermeke kezeli.

Liliane Bettencourt gyámja az idősebbik unokája, Jean-Victor Meyers volt.

Jean-Paul Agon, a L'Oréal elnök-vezérigazgatója közleményben fejezte ki „mély szomorúságát” az egykori tulajdonos halála miatt.

Az elmúlt években a Bettencourt család neve egy jogi és politikai botránnyal kapcsolódott össze, miután a Liliane Bettencourt elmeállapotát igazoló, titokban készült hangfelvételek alapján kiderült, hogy több ismerőse is visszaélt a milliárdos megrendült egészségi állapotával, és nagyobb összegeket csalt ki tőle.

Liliane Bettencourt 1922. október 21-én született Párizsban. Zongorista anyját ötéves korában elvesztette, és 10 évvel később már az apja, Eugene Schueller által alapított L'Oréalnál volt gyakorlaton, akitől halála után megörökölte a kozmetikai vállalkozást.

Borítókép: AFP PHOTO / Fred Dufour

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!