az igazság fájdalmas

2018.05.22. 20:30

Megfejtették Michael Jackson földöntúli táncmozdulatát

Orvosok találtak magyarázatot arra a fizikai képtelenségnek tűnő táncmozdulatra, amellyel Michael Jackson kápráztatta el a közönséget a Smooth Criminal című számának videoklipjében.

US singer Michael Jackson performs during the taping of the "American Bandstand 50th...A Celebration" show, 20 April, 2002 in Pasadena, California. The show will air 03 May. AFP PHOTO/LEE CELANO / AFP PHOTO / LEE CELANO

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Lee Celano

Az 1987-ben forgatott klipben a sztár bokából 45 fokos szögben hajlik előre, miközben teste teljesen egyenesen feszül. Ezt az ikonikus mozdulatot nagyon sokan próbálták meg utánozni. A BBC News szerint indiai gerincspecialisták egy tudományos folyóiratban most magyarázattal szolgáltak a lehetetlennek tűnő táncelemre.

Gyorsan nézzük is meg a zenetörténelem egyik legnagyobb slágerét az említett elemmel (7:03-tól):

A mozdulathoz

egy különlegesen kiképzett cipő és Jackson elképesztő fizikai felkészültsége kellett.

Az orvosok ugyanakkor óva intettek Jackson utánzásától, mivel az sérüléshez vezethet.

Mandzsul Tripathi a csandigarhi Orvosi Oktatási és Kutatási Posztgraduális Intézetben dolgozó kollégáival elemezte a korán elhunyt sztár híres mozdulatát. Mint a Journal of Neurosurgery: Spine folyóiratban publikált cikkükben írták, a legképzettebb táncosok rendkívül erős izomzattal 25-30 fokos szögig képesek előredőlni egy ilyen mozdulatban, Michael Jackson azonban

a gravitációt kijátszva 45 százalékos dőlésszöget ért el,

ami a szemlélő számára képtelenségnek tűnik.

A próbálkozók azt tapasztalják, hogy a mozdulat nem a hátizmokat, hanem a bokáknál az Achilles-ínat teszi igazán próbára. Ez korlátozza az előredőlés szögét, még az olyan kiváló atlétikai képességű táncosoknál is, mint amilyen Michael Jackson volt. A sztár a dőlésszög növeléséhez különleges cipőt használt – magyarázta Tripathi professzor.

Az énekes cipőinek sarkába v-alakú éket vágtak, azok beleillettek egy sarokrögzítőbe vagy -pántba, amelyet a talajhoz rögzítettek

és ez a cipőt megtartó trükk segített neki abban, hogy erősebben dőlhessen előre.

A különleges cipő kifejlesztése előtt az énekes úgy érte el az illúziót, hogy testét kötelek és

a dereka körüli heveder tartotta meg.

De a szakemberek szerint még a preparált cipő mellett is nagyon erős gerinc- és alsó lábizomzatra volt szükség a gyakorlat végrehajtásához.

Jackson és két hollywoodi kollégája állítólag az amerikai űrhajósok csizmájáról vették az ötletet, amelyek talpát egy sínhez lehetett rögzíteni, amikor súlytalanságban dolgoztak.

Itt pedig a rideg valóság videón kielemezve:

Borítókép: Michael Jackson egy 2002-es fellépésen

AFP PHOTO / Lee Celano

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!