lázadó zenész

2018.02.19. 11:29

A szibériai punklegendára emlékeznek

2008 február 19-én álmában meghalt Yegor Letov. Ma partit rendeznek a tiszteletére.

Igor Fyodorovich „Yegor” Letov volt a teljes neve, és amolyan reneszánsz embernek számított: költőként, zenészként, hangmérnökként, énekesként, dalszövegíróként egyaránt ismert volt.

Igazán akkor robbant be a köztudatba, amikor megalapította a Grazhdanskaya Oborona – Civil Defense – nevű posztpunk-pszichedelikus rockbandát. Nem csupán életre hívta, de ő volt a frontembere, és más avantgarde projektekben is erőteljes szerepet vállalt.

Letov 1964. szeptember 10-én született Omszkban, öccse, Szergej is zenész free jazz szaxfonista.

1982-ben  egy évig lakott Moszkvában szintén zenész testvérénél, ez óriási hatással volt rá, rengeteg inspirációt kapott és persze egy gitárt is szerzett.

Hazautazott Omszkba, rávette egy barátját, hogy alapítsák meg a Poszev – Vetés – nevű bandát. A kezdetekben Letov dobolt és énekelt, aztán ahogy bővült a csapat, frontemberré vált.

Alig 3 év telt el, és már kilenc album anyagát összehozták, a nevük pedig már nem Vetés, hanem Polgári Védelem volt.

Letov így beszélt később erről az időszakról:

„A kreativitás valahol ott kezdődik, amikor a környezetedben nem találsz semmit, ami olyan, mint amit látni vagy hallani szeretnél. Tudtam milyen zenét szeretnék és milyen szövegeket. Mivel ezek nem léteztek a valóságban, nekem kellett őket megcsinálni. (...) John Cage és John Coltrane is punkok voltak. Számunkra a punk attitűd volt, határátlépés. Mi, (szibériai punkok) nem hordtunk kitűzőket, nem volt tarajunk sem, csak hosszú hajunk.”

Ekkoriban szájról-szájra, kazettáról-kazettára lassan terjedt a zenekarnak és a gerillakoncertjeinek a híre, idővel pedig a helyi KGB is felfigyelt rájuk. 1985 novemberében egy olajfinomító felrobbantásának a tervével vádolták meg a Letovékat, és bármilyen hihetetlen, bűnösnek is találták őket.

Miután öngyilkossággal fenyegetőzött, megúszta a börtönt, pszichiátrián kezelték. Ekkor már készen állt minden ahhoz, hogy igazi botrányhőssé és üldözött figurává váljon, de meg is tett érte mindent, egyszer például Adolf Hitlerként konferálta fel a bandát.

Szinte állandóan kritizálták, megrögzött rendszerellenesnek tartották, aminek volt is alapja.

Letovnak magánéleti gondjai is voltak, gyereke soha nem született.

Álmában halt meg, szívrohamot kapott 43 évesen.

 

 

Címkék#posztpunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!