mozimánia

2017.09.19. 17:47

A cannes-i győztessel is versenyezhet a Testről és lélekről az Oscarért

A legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára a Percenként 120 szívverés című alkotást nevezték a franciák.

A 70. cannes-i fesztivál Nagydíját elnyert filmet, Robin Campillo 120 battements par minute (Percenként 120 szívverés) című alkotását nevezte a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjára Franciaország – jelentette be kedden a francia Nemzeti Filmközpont (CNC). Magyarország Enyedi Ildikó filmjét, a Testről és lélekrőlt nevezte.

A franciák jelöltje az Act Up AIDS-ellenes mozgalomnak az alakulását követő első éveiről szól az 1990-es években. A mára országosan ismertté vált egyesületet egy maroknyi, a betegségét addig magányosan élő fiatal alapította azzal a céllal, hogy szembesítse a francia politikát a saját felelősségével az AIDS elleni harcban. Az elszánt csoport egyszerre harcolt a halállal, a társadalom, a média és a laboratóriumok közönyével szemben.

A film rekonstruálja az egyesület heti rendszerességgel tartott vitamegbeszéléseit és akcióit, amikor például álvérrel teli zacskókkal dobálták meg a döntéshozókat vagy a gyógyszerkutató laboratóriumokat, hogy így kényszerítsék őket az eredményeik megosztására.

Az alkotás azonban feltehetően annak köszönheti közönségsikerét, hogy a politikai üzeneten túl mindenekelőtt a mozgalomban meghatározó szerepet játszó aktivisták megindító portréját rajzolja fel, középpontjában egy fertőzött és egy nem beteg fiú szerelmi történetével. A főszerepeket Adele Haenel kivételével ismeretlen francia színészek alakítják.

Az Oscar-jelöléseket 2018. január 23-án hozzák nyilvánosságra, a 90. Oscar-díjátadó gálát pedig 2018. március 4-én rendezik meg Hollywoodban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!