Praemium Imperiale

2017.09.13. 02:02

Elnyerték a művészetek Nobel-díját

A művészet Nobel-díjaként elhíresült legmagasabb japán művészeti díjat elnyert kiválóságok közül Youssou N'Dour szenegáli zenész a legismertebb. Művésztársaival együtt ő is október 18-án veheti át a díjat Tokióban Hitacsi hercegtől, a japán császár testvérétől.

Rajta kívül Mihail Barisnyikov balettművész, Rafael Moneo spanyol építész, Shirin Neshat iráni képzőművész és El Anatsui ghánai szobrász szerepel a díjazottak között – jelentette be kedden Berlinben Klaus-Dieter Lehmann a Japán Művészeti Társaság nevében.

A társaság Praemium Imperiale díját, amelynek fővédnöke a japán uralkodóház, 1988 óta ítélik oda minden évben öt – festészet, szobrászat, építészet, zene és film/színház – kategóriában. A díjazottak kiválasztásánál a társaság német, francia, brit, olasz, japán és amerikai jelölőbizottságok javaslataira támaszkodik.

Az egyenként 115 ezer euróval (35 millió forint) járó díjat október 18-án adja át Tokióban Hitacsi herceg, a japán császár testvére.

A díjazottak kiválasztása idén meglepő lehet, mivel nemcsak művészeti, hanem társadalom-politikai feltételek is szerepet játszottak. Ilyen a béke, a nemzedékek közötti egyenlőség, az igazságosság iránti elkötelezettség – hangoztatta Klaus-Dieter Lehmann.

Youssou N'Dour szenegáli énekes, zeneszerző jelenleg a nyugat-afrikai ország kulturális minisztere, az egyik legsikeresebb afrikai művész, aki hatással volt számos nemzedékre. Ő a szenegáli mbalax zene megalapítója.

Rafael Moneo 80 éves spanyol építész műveinek eleganciájáról és tisztaságáról közismert, fő művei között van a Los Angeles-i Miasszonyunk Katedrális, a berlini Grand Hyatt hotel. Hitvallása, hogy a városképnek a lakók boldogságát kell szolgálnia.

Mihail Barisnyikov lett-amerikai balettművész, koreográfus a világ legismertebb balett-társulataiban táncolt. Már 18 évesen a leningrádi Kirov Balett szólótáncosa volt. 1974-ben emigrált az Amerikai Egyesült Államokba. 1979-80 között New York város Balett Társulatának magántáncosa volt. 1980-89 között az Amerikai Balett Színház művészeti vezetőjeként dolgozott, 2005 óta vezeti a New York-i Barisnyikov Művészeti Központot.

Shirin Neshat iráni születésű képzőművész szintén New Yorkban él, mindenekelőtt fotóművészetéről és videoinstallációiról közismert, amelyek a muzulmán nők helyzetét mutatják be.

A 73 éves ghánai El Anatsui szobrait egyszerű anyagokból, agyagból, fából, fémből és újrahasznosítható anyagokból készíti. 2015-ben életművéért elnyerte a Velencei Biennálé Arany Oroszlán díját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!