Locarnói Fesztivál

2017.08.13. 16:45

Kínai dokumentumfilm nyerte el az Arany Leopárd-díjat

Ping Vang kínai rendező Mrs. Fang című filmjének ítélte oda a zsűri a fődíjat. A dokumentumfilm egy Alzheimer-kórban szenvedő asszony utolsó napjairól szól.

A film a 2016-ban elhunyt Fang Hsziu-jing történetét mutatja be, aki hét évig szenvedett a gyógyíthatatlan betegségben. A rendező Fang asszonyra, családjára és szomszédjaira összpontosított a filmben, de bemutatta a kínai falu mindennapjait is. Mivel az idős nő már képtelen volt beszélni, főleg a hozzátartozók és a szomszédok segítségével ismerteti a film a történetét, s halálát.

Ping Vang filmjeiben az egyszerű emberek mindennapjait mutatja be, azokét, akiknek nem viseli gondját a hagyományos kínai társadalom, és akik bár ott vannak a társadalom minden szegletében, hangjukat nem hallja meg senki. Vang filmjét német, francia és kínai producerek finanszírozták.

A Locarnói Fesztivál különdíját az Oliver Assaya francia rendező vezette zsűri az As Boas Manieras című brazil filmnek adta, az alkotást Marco Dutra és Juliana Rojas rendezte.

A francia Isabelle Huppert-nek ítélte oda a zsűri a legjobb színésznő díját a Madame Hyde című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színész díját a dán Elliott Crosset érdemelte ki az izlandi rendező, Hlynur Palmason Winter Brothers című filmjében játszott szerepéért.

A legjobb rendezőnek járó díjat a francia F. J. Oassang nyerte el 9 doigts (9 ujj) című filmjéért

A szombaton véget ért fesztiválon a világ filmterméséből mintegy 250 játék-, rövid- és dokumentumfilmet mutattak be, a versenyprogramban 18 alkotást vetíttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!