Gyújtogató szektások

2017.09.13. 16:43

Kultuszminiszter véd meg egy filmet Oroszországban

Fellépésre szólította a rendvédelmi szerveket szerdán Vlagyimir Megyinszkij orosz kulturális miniszter a „fékeveszett aktivisták” ellen.

A tárcavezető azok ellen kelt ki, akik nyomást próbálnak gyakorolni az államra és a filmiparra Alekszej Ucsityel Matilda című filmje forgalmazásának megakadályozása érdekében.

Megyinszkij az irányítása alatt álló minisztérium honlapján megjelent közleményében alkotmányellenes törvénysértésnek és cenzúrának minősített minden olyan kísérletet, amely a film betiltatását célozza. A tárcavezető felháborodásának adott hangot a Matilda körül „szándékosan szított hisztéria” miatt.

Az alkotás, amely csak október 26-tól kerül majd a nagyközönség elé, azt a szerelmi viszonyt dolgozza fel, amely az orosz trónörökös – a későbbi II. Miklós cár – és Matilda Kseszinszkaja szentpétervári balett-táncosnő között alakult ki. Arra hivatkozva, hogy Oroszország utolsó uralkodóját – akit családjával együtt meggyilkoltak a bolsevikok – az ortodox egyház szentté avatta, a filmet vallási fanatikusok és szélsőséges nacionalisták kegyeletsértőnek, illetve hit- és nemzetellenesnek bélyegezték.

A szélsőségesek fenyegetései és a filmmel összefüggő három gyújtogatás miatt elmaradt a film moszkvai premier előtti bemutatója, Oroszország legnagyobb forgalmazója pedig úgy döntött, hogy biztonsági megfontolásokból nem tűzi filmszínházai műsorára a Matildát.

„Gyakran azzal vádolnak, hogy túlságosan is konzervatív vagyok. Nos, konzervatívként el kívánom mondani, hogy az ilyen önjelölt +aktivisták+ lejáratják az állam kultúrpolitikáját és az egyházat” – fogalmazott a miniszter.

„Mert a pravoszláv (ortodox keresztény) hit a szeretetről és nem a gyűlöletről szól. Miben különböznek hát akkor ők legrosszabb megnyilvánulásaikban más felekezetek és szekták fanatikusaitól?” – tette fel a kérdést.

Megyinszkij, aki előző nap kijelentette, hogy „türelmének pohara betelt”, szerdai közleményében hangsúlyozta: a filmmel kapcsolatos vita értelmetlen, és különösen azért abszurd, mert bírálói még nem is láthatták azt. Ő maga, akinek

már volt módja megtekinteni a Matildát, tanúsítja, hogy abban nincs semmi olyan, amely sértő lenne II. Miklós cár vagy az orosz monarchia emlékére nézve.

Hangsúlyozta, hogy a kulturális minisztérium a filmek forgalmazásának engedélyezésekor szigorú törvényi előírások szerint jár el, amelyek a Matilda esetében nem szolgáltattak semmilyen alapot az elutasításra. Közölte, hogy a szövetségi forgalmazási engedélyt 16 éves korhatárral adták ki.

Alekszej Ucsityel persze nem szorul rá arra, hogy az orosz kultuszminiszter legyen filmjének szószólója – ő is szívesen szót emel alkotását a nagyközönség figyelmébe ajánlva:

A film korhatáros jellegére utalva a miniszter megjegyezte: „ez a film forgalmazási feltételeinek egyetlen törvényes korlátozása. A kezdeményezők minden olyan szándéka, hogy helyben tiltsák be a vetítést, a magán vagy az önkormányzati filmszínházak ellen irányuló minden nyomásgyakorlási kísérlet nyilvánvaló törvénysértés és cenzúra, amelyet az Oroszországi Föderáció kimondottan megtilt”.

Hozzátette, hogy

a filmművészek tevékenységét a nézőnek, nem pedig gyújtogató szektásoknak kell megítélniük, akik szerinte „más szakintézmények ügyfelei”.

Vlagyivosztokban egyébként kedden megtartották a Matilda premier előtti vetítését.

A filmet ugyan csak kevesek – köztük a orosz kultusztárca vezetője – láthatta, de a filmet beharangozó eddigi két trailer minden jel szerint már önmagában is elég volt ahhoz, hogy felkorbácsolja az indulatokat.

Íme, a frissebbik anyag:

Íme, a korábban közreadott verzió:

Borítókép: Youtube / Matilda című film előzetes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!