Ország-világ

2021.01.15. 08:46

1 513 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és elhunyt 111beteg

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzöttek száma 112 951 főre csökkent.

Nyíregyháza, 2020. november 26. Ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A kormányzati portálon azt írták: 1 513 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 349 149 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 111 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 177 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 225 021 fő, az aktív fertőzöttek száma 112 951 főre csökkent. 4 600 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 337-en vannak lélegeztetőgépen.

Csütörtökök estig összesen már 105 728 fő kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók. Kedden újabb vakcinaszállítmányok érkeztek, amelyek összesen közel 51 ezer ember oltását teszik lehetővé, így folytatódik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kiemelték: a koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra, és december 26-a óta tart az egészségügyi dolgozók oltása. A Pfizer–BioNTech-vakcinából kedden a negyedik szállítmány, 81 tálca oltóanyag érkezése várható, amely újabb 47 385 ember oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezik az első Moderna-vakcinaszállítmány is 3600 ember oltására elegendő, 7200 adag oltóanyaggal.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. A Pfizer-vakcinából kedden a negyedik szállítmány, összesen 81 tálca oltóanyag érkezett, amely újabb 47 385 személy oltását teszi lehetővé. Továbbá megérkezett az első Moderna-vakcina szállítmány is, ebből 7200 adag érkezett, amely 3600 ember oltását teszi lehetővé.

A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállítják ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Folytatódik a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása is, oda oltócsapatok érkeznek. Az elmúlt napokban közel 7 ezer idősotthonban lakót és dolgozót oltottak már be.

A következő hetekben újabb vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is, majd megkezdődhet a lakosság tömeges oltása.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton eddig több mint egymillióan regisztráltak – tették hozzá.

Kiemelten fontosnak nevezték az idősek és a krónikus betegek védelmét. Az időseket is arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Magán- és családi – például születésnapi – rendezvények maximum 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.

Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.

Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatban eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak.

Minden rendezvény – köztük a kulturális események – megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat. Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek, esküvők pedig csak lakodalom nélkül tarthatók meg. A közterületi parkolás ingyenes.

A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

„Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon” – írták. Ahhoz, hogy a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, a halasztható műtéteket felfüggesztették, az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak számát bővítették.

A vírus közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is mindenkitől azt kérik: kerüljék azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az egészségügyi védekezés részeként az ingyenes influenza elleni oltások beadása is tart. Az influenza elleni védőoltással folyamatosan ellátják a háziorvosi praxisokat.

A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett további gazdaság- és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik – közölték.

Az elhunytakkal kapcsolatos további információk ezen a linken érhetők el.

Borítókép: Ápolók beteget látnak el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában