vádemelés

2017.08.25. 16:18

Egyre rejtélyesebb a meggyilkolt svéd újságírónő ügye

Újabb vádat emeltek pénteken a dán hatóságok a gyanús körülmények között meghalt svéd újságírónő, a 30 éves Kim Wall feltételezett gyilkosa, Peter Madsen dán feltaláló ellen – közölte a helyi rendőrség.

Forrás: AFP PHOTO / TT News Agency AND FAMILY HANDOUT

Fotó: Tom WALL

A nyomozást vezető Jens Moeller Jensen szerint az emberölésen kívül Madsennek immár a holttesttel való méltatlan bánásmód vádjával is szembe kell néznie a szeptember 5-ére kitűzött bírósági meghallgatáson, amelyen az emberölés vádjának átminősítéséről, valamint a férfi fogvatartásának esetleges meghosszabbításáról is döntenek. Csütörtöki kihallgatásán Madsen tagadta a felhozott vádakat.

A titokzatos tengeralattjáró

Kim Wallt utoljára augusztus 10-én látták a színes egyéniségként ismert polihisztor, Madsen 40 tonnás, 18 méteres tengeralattjáróján, amellyel rejtélyes módon megszakadt a rádiókapcsolat aznap éjszakára a Dánia és Svédország közötti tengerszorosban, és amely másnap tisztázatlan körülmények között elsüllyedt egy Koppenhágához közeli öbölben.

Ahogy korábban megírtuk, a szabadúszó újságírónő torzóját egy kerékpáros találta meg hétfőn a koppenhágai sziget partján. A DNS-vizsgálatok kimutatták a maradványok és a svéd újságírónő közötti azonosságot. A vizsgálatok szerint a nő testéhez fémdarabot erősítettek, hogy biztosan elsüllyedjen a tengerben. A maradványt a víz mosta partra azután, hogy napokig a mélyben volt.

Az orvosszakértői vizsgálatok során a torzón olyan sérüléseket is találtak, amelyek azt jelzik: valaki biztos akart lenni abban, hogy a holttestből távozik a levegő és a gázok, hogy elsüllyedjen a tengerben. A rendőrség azt már korábban megállapította, hogy a fejet, a kezeket és a lábakat szándékosan vágták le a törzsről.

Száraz vérnyomok

A hatóságok gyanúja szerint az UC3 Nautilus nevű tengeralattjáróját szándékosan süllyesztette el Madsen úgy, hogy ő maga még épp megmenekülhessen. A hajó- és rakétakonstruktőrt augusztus 11-én gyilkosság gyanújával vették őrizetbe, miután kimentették a süllyedő tengeralattjáróról. A búvárhajót később kiemelték és a kikötőbe vontatták, ahol átvizsgálták.

Jensen szerint a felszínre hozott tengeralattjáróban találtak száraz vérnyomokat is, amelyek egyértelműen Kim Walltól származnak. Az újságírónő halálának okát még nem tudták megállapítani.

Komoly büntetésre számíthat

A tengeralattjáró Wall megölésével gyanúsított tulajdonosa előbb azt állította, hogy a róla és találmányairól riportot készítő újságírónőt élve partra tette Koppenhágában még az ominózus estén, letartóztatása után azonban megváltoztatta vallomását és azt mondta: Kim Wall meghalt egy balesetben a tengeralattjárón, holttestét pedig a tengerbe „temette”.

A dán büntetőtörvénykönyv szerint emberölésért öt évtől életfogytig terjedő szabadságvesztés, holttesttel való méltatlan bánásmódért pedig pénzbüntetés vagy akár hat hónap börtön is kiszabható.

Moeller Jensen szerint a hatóságok még mindig keresik az áldozat egyéb testrészeit, valamint a ruháit, köztük egy narancssárga garbónyakú blúzt, egy fekete-fehér szoknyát és egy pár fehér sportcipőt.

Rakétát is tervezett

A mérnök végzettségű Madsen akkor keltette fel a világsajtó érdeklődését, amikor 2008. május 3-án vízre bocsátotta közösségi finanszírozásból épült búvárhajóját. A Dániában nagyon népszerű férfi azóta társaságot alapított Koppenhágában olyan hazai rakéta megépítésére, amellyel embert lehetne küldeni a világűrbe és blogot vezetett Rocket Madsen címmel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában