Soha nem látott pusztítás

2017.09.12. 20:55

Lassan újraindul Floridában az élet, megkezdték a hurrikánkárok felmérését

Megnyitották kedden Floridában a reptereket, megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán. Miközben a hurrikán trópusi viharrá szelídült, a nap folyamán már Dél-Karolinában pusztított, Floridában lassan kezdett újraindulni az élet. 

Bill Quinn surveys the damage caused to his trailer home from Hurricane Irma at the Seabreeze Trailer Park in Islamorada, in the Florida Keys, September 12, 2017. / AFP PHOTO / SAUL LOEB

Még mindig milliók vannak áram nélkül Amerikában

Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás továbbra sem állt helyre, kedden még mindig öt és fél milliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken – beleértve Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is – összesen 6,9 millió háztartás van áram nélkül.

mA floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. A szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagy mértékben károsodott.

A hurrikán által partra vetett vitorlások Miamiban, Forrás: AFP / Carlos Miller / Anadolu Agency

Az Irma Floridát hétfő este elhagyva jelenleg Georgiában és Dél-Karolinában tombol. Ezekben az államokban – továbbá Észak-Karolinában és Tennesseeben is – rendkívüli állapotot hirdettek ki. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt lelték halálukat.

Minden képzeletet meghaladó pusztítás a karibi térségben

A Szent Márton-sziget

Saint Martin szigete (magyarul: Szent Márton-sziget) a Karib-tengeren fekszik a Kis-Antillák, azon belül a Szélcsendes-szigetek szigetcsoportban. Területén 1648 óta Franciaország és Hollandia osztozik. A déli, holland rész – körülbelül a terület 40%-a – neve Sint Maarten, és egyike a Holland Királyság négy alkotmányos részének.

Felmérhetetlen pusztítást végzett az Irma hurrikán a karib-tengeri Szent Márton-sziget Hollandiához tartozó déli részén – jelentette ki Vilmos Sándor holland király a katasztrófa helyszínén, ahol az épületek egyharmada elpusztult és 90 százaléka megrongálódott.

„Mindenütt pusztítás és borzalmak, elég sok szörnyűséget láttam, de ehhez hasonlót még soha. A pusztítás mértéke meghalad minden képzeletet”

- közölte a láthatólag megrendült uralkodó a sziget fővárosában, Philipsburgban a holland közszolgálati televízióval, segítséget ígérve az újjáépítéshez. A király később két térségbeli holland külbirtokon, Saba és Sint Eustatius szigetén is látogatást tesz majd, amelyeken noha enyhébben, de szintén végigsöpört a hurrikán. A helyszínen a holland hadsereg is jelen van, repülőgépekkel és hajókkal látják el a terület lakóit, ötszáz katona pedig rendfenntartói feladatokat végez.

A katasztrófa sújtotta szent Márton-sziget északi része Franciaországhoz, a déli Hollandiához tartozik. Forrás: Wikimedia

Az Irma hurrikán által letarolt francia Antillákra érkezik kedden Emmanuel Macron francia államfő, miközben a térségben folyamatos bírálatok érik a hatóságokat a katasztrófa utáni válságkezelés miatt. A kormányzat előzetesen a 95 százalékban megrongálódott infrastruktúra teljes újjáépítését ígérte. A helyiek és az anyaországban a politikai ellenzék azzal vádolja a kormányt, hogy késlekedett segítséget és rendőri erősítést küldeni a Szent Márton-sziget Franciaországhoz tartozó részére, ahol a hurrikán elvonulása után napokig káosz volt, fosztogatók lepték el az utcákat. A kormány visszautasította a kritikákat.

Utcakép vihar után a Szent Márton-szigeten. Forrás: AFP / Martin Bureau
Forrás: AFP PHOTO | Fotós: Martin Bureau

A légi és a tengeri összeköttetés újraindult, eddig 85 tonna élelmiszert és egymillió liter ivóvizet, valamint több mint két tonna gyógyszert szállítottak a francia hatóságok a szigetre. A helyszíni tudósítások szerint a legfőbb gondot jelenleg mégis az jelenti, hogy a helyiek jelentős része szeretné elhagyni a szigetet, miután a házaikat letarolta a hurrikán, de csak kevés repülőgép indul a szomszédos karibi szigetekre, így napokat kell várniuk a távozásra jelentkezőknek. A menetrend szerinti légi forgalom még nem indult meg, kizárólag a hatósági gépek közlekednek.

Sok a halott és többen eltűntek

Miután a kórházak is részben használhatatlanná váltak, a sziget székhelyének számító Marigot stadionjában felállítanak egy nagy kapacitású egészségügyi sátrat, mielőtt egy kórházként szolgáló hadihajó érkezik az emberek ellátására.

A sziget francia részén szerdáig érvényben marad az este 7 órától reggel 7 óráig tartó kijárási tilalom, a rendőri és katonai erők száma pedig ezerötszázról kétezerre emelkedik.

A holland király, Vilmos Sándor (j2) és Ronald Plasterk (b2) holland belügyminiszter felméri a károkat Szent Márton szigetén. Forrás: AFP / ANP / Vincent Jannink

A szigetek francia oldalán legalább tízen meghaltak és heten eltűntek, a holland oldalon négy áldozatról tudni. A Karib-szigeteken összesen huszonheten estek áldozatul az elmúlt évtizedek legerősebb hurrikánjaként számon tartott Irmának.

(Borítóképünkön egy floridai férfi áll tanácstalanul otthonai romjai előtt. Forrás: Saul Loeb / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában